Besparen met een houtkachel? Minder gas stoken en toch een gezellige avond!

energie
hout
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
6530 keer bekeken

Je zou het bijna niet geloven, maar in theorie kan de winter nog toeslaan. En al gebeurt dat niet: ook de voorjaarsavonden kunnen nog behoorlijk kil zijn. Lekker om dan een vuurtje te stoken in je eigen houtkachel. Lekker voordelig ook? Gewoonovergeld wrijft zich in de handen bij de gedachte aan al die uitgespaarde stookkosten…


Heb je begin dit jaar je nota voor gas en energie ontvangen en ben je vastbesloten om dit jaar te besparen, dan kun je natuurlijk klein beginnen. Doe de gordijnen ’s avonds wat eerder dicht. Kook voor twee dagen (bespaart gas). Draai op kamers waar je niet bent de verwarming dicht, hou deuren gesloten, let op tochtgaten en trek een lekkere warme trui aan. De verwarming kan dan best een paar graadjes lager.

Behaaglijk in de woonkamer

In ruimte waar je wél bent, is het natuurlijk wel fijn als het behaaglijk is. In de woonkamer, bijvoorbeeld. En wat is er dan gezelliger dan samen genieten van een heerlijk knapperend vuurtje? Zet het bordspel vast klaar! Maar: eerst een aantal zaken waarop je moet letten.

Hou rekening met het milieu

Houtkachels en open haarden veroorzaken geuroverlast en meer fijnstof in de lucht. En fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Denk dus goed na en neem je verantwoordelijkheid als er in jouw woonwijk al veel haarden en houtkachels in gebruik zijn. Aan de andere kant: hout is een duurzamere brandstof dan aardgas. ‘Goed’ hout (van duurzaam beheerde bossen) versterkt de klimaatverandering niet.

Neem je verantwoordelijkheid voor het milieu

Welke houtkachels zijn minder belastend?

Kies voor een houtkachel met een hoog rendement en stook alleen droog, onvervuild hout van duurzaam beheerde bossen. De houtkachels met het hoogste rendement (warmteopbrengst) zijn de pelletkachel, de speksteen- of de tegelkachel. Kies een kachel met een vermogen dat past bij de ruimte waarin je wilt gaan stoken. Kies je voor nog hoger rendement en schone verbranding, dan ga je voor een pellet cv-kachel. Deze worden aangesloten op standaard radiatoren, convectoren, vloer- of wandverwarming. Er is wel behoorlijk wat installatieruimte nodig.

Hoeveel ga je besparen?

Eerlijk is eerlijk: als je écht wilt besparen op je stookkosten en zit je nu bijvoorbeeld met een verouderde verwarmingsketel, dan is een houtkachel niet de allerbeste keuze. Een moderne combiketel of warmtepomp, goede woningisolatie en energiebesparend gedrag leveren je hoogstwaarschijnlijk meer op. En het biedt meer comfort door je hele huis.

Toch een houtkachel?

Wil je toch graag een hout gestookte kachel omdat het gewoon oergezellig is, kies dan voor een hoog rendement speksteen- of tegelkachel. Ze warmen langzaam op maar geven daarna langdurig warmte af. En dan kan die thermostaat een knus weekend lang een flink eind naar beneden…


Een ouderwetse houtkachel: behaaglijk besparen? Gewoonovergeld zet de feiten op een rij. Stoken met een houtkachel is niet de goedkoopste manier om het lekker warm te hebben. Maar wel de gezelligste manier!


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo