Auto direct betalen, leasen of geld lenen? Auto leasen: dit zijn de opties

Auto leasen
auto
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
7833 keer bekeken

Yes, ik heb eindelijk mijn rijbewijs gehaald. Met de rest van mijn spaargeld op zak racete ik direct naar de autodealer. Daar kwam ik een leuke Seat Mii tegen. Maar is het slim om met al mijn spaargeld te betalen, of kan ik beter leasen of geld lenen? Ik zette deze 3 opties naast elkaar.


Seat Mii bestaat natuurlijk in veel verschillende uitvoeringen. Ikzelf werd verliefd op de Seat Mii ‘Sport Dynamic’. Een simpele vijfdeurs met een vermogen van 60pk. Prima voor mij als beginnende autobezitter. Bij de dealer heb ik de keus: direct 10.695 euro aftikken óf de auto leasen voor 209 euro per maand (gedurende 48 maanden, 4 jaar).

1. Zelf kopen

Als ik de auto zelf koop betaal ik direct met al mijn spaargeld. Voordeel hiervan is dat ik waarschijnlijk kan afdingen op de prijs. Als je de auto direct meeneemt kunt je bijvoorbeeld vragen of de kosten voor het rijklaar maken van de auto niet hoeft te betalen. Vaak is er wel iets mogelijk. Kortom: durf te onderhandelen met de dealer!

Groot aankoopbedrag nodig

Nadeel van zelf kopen is dat ik in één keer een groot aankoopbedrag op mijn rekening moet hebben. In mijn geval is dat geen punt. Toch is het een smak geld in één keer. Na deze grote aankoop ben ik óók nog eens mijn spaarpotje kwijt voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Daarbij komt dat naast de aanschafprijs ook alle andere bijkomende kosten voor eigen rekening zijn:

Kostenpost Kosten (per jaar)
Wegenbelasting +- 250 euro
Onderhoud +- 250 euro (nieuwe auto)
Verzekering (allrisk) +- 756 euro
Totaal 1.256 euro

Plus natuurlijk 10.695 euro voor de auto zelf. In deze prijs zitten de afleverkosten van 695 al inbegrepen. Brandstof reken ik niet mee.

Al bij al heb ik na 4 jaar 15.719 euro betaald voor mijn Seat Mii. Maar omdat de Seat Mii van mijzelf is kan ik hem inruilen. De waarde ligt na 4 jaar waarschijnlijk nog op zo’n 7.000 euro, want het is een vrij nieuwe auto.  Ik kom dan uit op 8.719 euro voor mijn Seat Mii. Niet veel meer dan de originele aanschafprijs.

Met leasen ben je voor één bedrag per maand klaar

2. Leasen

De dealer biedt mij nog een andere optie aan: leasen. Handig, zo hoef ik niet in één keer 10.695 euro te betalen. Voor 209 euro per maand heb ik alles geregeld, verzekering, onderhoud, reparatie… wel moet ik de brandstof zelf betalen. De looptijd is 48 maanden. Ik betaal dus 209 x 48 maanden = 10.032 euro voor de Seat Mii. Daarbij komen de afleverkosten van 695 euro = 10.727 euro. Omdat ik de auto na het abonnement weer inlever, heb ik geen restwaarde.

Kilometers maken

Dat klinkt aantrekkelijk. Helaas is het wel zo dat ik voor dit leaseabonnement slechts 10.000 kilometer per jaar mag rijden. Dat is zo’n 800 kilometer per maand en zo’n 26 kilometer per dag. Met mijn woon-werkverkeer én privéritjes daarnaast kom ik daar waarschijnlijk wel overheen. En dán gaat de teller lopen…

Eigen risico verzekering

Voor de verzekering geldt bovendien een eigen risico van 500 euro. Wil je een kleiner eigen risico van 125 euro? Dan betaal je 7 euro per maand meer. Je betaalt dan 84 euro meer, maar als je dan een ongeluk krijgt heb je al 84 euro + 125 euro eigen risico = 209 euro.

Goede service

Bij leasen profiteer je doorgaans wel van érg goede service. Sta je langs de kant van de weg met een oververhitte motor? De leasemaatschappij is er vaak als de kippen bij! Het gaat vaak een stuk sneller dan wanneer je een beroep doet op de wegenwacht. Als je dit belangrijk vindt, dan is leasen de moeite.

Lenen: rijden zoveel je wilt én je ontvangt nog restwaarde bij inleveren

3. Geld lenen

Ik kan er ook voor kiezen om een lening af te sluiten. Ik ben niet gebonden aan een aantal kilometers en profiteer na 4 jaar nog van de restwaarde. Op internet vind ik een kredietverstrekker die een persoonlijke lening aanbiedt tegen 6,5% rente. Na 48 maanden heb ik 12.130 euro betaald voor mijn lening van 10.695 euro.

Ik betaal daarbij wel zelf de bijkomende kosten van 1.256 euro per jaar. Na 4 jaar heb ik dus zo’n 12.130 + 5.024 euro = 17.154 euro betaald. Als ik na 4 jaar de auto weer inlever krijg ik hiervan nog 7000 euro terug. Totaal ben ik 10.154 euro kwijt.

De voor- en nadelen op een rij


1. Zelf kopen:

+ voordeligste optie
+ restwaarde
+ pingelen op de prijs als je direct betaalt
+ flexibel met kilometers

- alles zelf regelen, minder service
- je moet het geld op de rekening hebben

2. Leasen

+ laag maandbedrag
+ goede service bij pech
+ geen hoog aankoopbedrag nodig

- geen restwaarde
- je kunt beperkte kilometers maken, daarna ga je flink bijbetalen

3. Geld lenen (persoonlijke lening)

+ voordeliger dan leasen
+ alles zelf regelen, minder service
+ flexibel met kilometers
+ pingelen op de prijs als je direct betaalt

- je gaat een lening aan
- je betaalt meer dan de daadwerkelijke koopprijs


Wil je lenen? Kijk dan hier voor de beste leningen voor jou.