Apple pay: een nieuwe manier van betalen Ben jij al op de hoogte?

Apple Pay
NFC
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
566 keer bekeken

Er is weer een nieuwe betaaldienst bijgekomen: Apple Pay. Als je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus hebt, kun je deze service gebruiken ter vervanging van je portemonnee. Wat is het precies en wat kost het?


Apple Pay is een betaaldienst waarmee het mogelijk is om in winkels of restaurants te betalen met je iPhone 6 (Plus) of Apple Watch. De betaaldienst haalt creditcardgegevens uit de Passbook-app, waarmee je bij bepaalde ketens kunt betalen. Voor een transactie betaal je geen bijkomende kosten. Tot nu kun je alleen met Apple Pay betalen in de Verenigde Staten, maar het is een kwestie van tijd dat het ook in Nederland kan.

Hoe werkt Apple Pay?

Apple Pay werkt ongeveer hetzelfde als contactloos betalen . In je Apple-telefoon of -horloge zit een NFC (Near Field Communication) chip. Zo’n zelfde chip zit ook in je OV-chipkaart. Deze NFC-antenne zorgt ervoor dat je telefoon contact maakt zodra je hem tegen een contactloosbetalen-betaalautomaat houdt. Vervolgens wordt via het Maestro-netwerk de transactie doorgevoerd naar de bank. Zodra het geld is afgeschreven geeft het betaalapparaat ‘geslaagd’ aan. Het gaat dus snel en gemakkelijk!

Is het wel veilig?

Jazeker. Voordat je een transactie kunt doen met je telefoon, moet je eerst jezelf identificeren. Dat doe je door je vinger op de Touch ID-sensor te houden. De Touch ID-sensor onthoud alleen jouw unieke vingerafdruk. Een ander kan dus nooit betalen met jouw telefoon.

Voor een betaling met een Apple Watch hoef je jezelf niet eerst te identificeren. Het maximale bedrag dat achtereenvolgens zonder pincode contactloos kan worden betaald is 25 euro. Daarna moet je je pincode invoeren. De bedenkers van het betaalsysteem zijn over mogelijkheden aan het nadenken hoe ze dit nog veiliger kunnen maken.

Welke creditcards kun je gebruiken voor Apple Pay?

Momenteel kun je alleen met Apple Pay betalen in de Verenigde Staten. Je kunt creditcards van Visa, MasterCard en American Expres gebruiken, maar ook financiële instituten, zoals banken, ondersteunen deze manier van betalen. Denk aan American Express, Bank of America of Capital One.

RTLZ deed onlangs rondvraag bij Nederlandse banken of zij willen meedoen aan deze nieuwe manier van betalen. Rabobank, ABN Amro en ING hebben bevestigd dat ze graag om tafel willen met Apple.

Bij welke winkels kun je betalen met Apple Pay?

Apple heeft bekendgemaakt dat er zo’n 220.000 winkels in Noord-Amerika zijn waar je met Apple Pay kunt betalen. Denk aan winkels als Subway, McDonalds, Disney, Starbucks, Nike en Toys-R-Us.


Apple introduceerde onlangs een nieuwe manier van betalen: Apple Pay. Apple Pay is vergelijkbaar met contactloos betalen.