Actieplan rood staan Van rode cijfertjes naar een positief saldo

Rood staan
euro
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
513 keer bekeken

Bijna iedereen staat wel eens rood. Dat kan soms een goede uitkomst bieden. Maar wat als je elke maand structureel rood staat en dit niet meer wilt? Tijd voor actie! Met dit actieplan is je banksaldo straks weer positief.


Als je maandelijks in het rood staat, komt er misschien een moment dat je denkt: “Ik ben er klaar mee. Ik wil van mijn schulden af.” Probeer dan in eerste instantie om dit zelf op te lossen. Maar hoe pak je dit aan?

Krijg weer grip op je financiën

Kennis is wijsheid

Je staat elke maand rood en je hebt besloten dat je dit niet meer wil. Maar je weet niet zo goed hoe je dit moet oplossen. Het belangrijkste is om inzicht te krijgen in jouw financiële situatie. Ga aan de slag met onderstaand stappenplan en krijg grip op je financiën!

Stap 1: zorg dat je inzicht krijgt in je schulden

Maak een overzicht van je totale schulden, zodat je weet welk bedrag je moet terug betalen. Stel: je staat aan het einde van de maand gemiddeld 2000 euro rood. Dan is jouw schuld 2000 euro. Houd er rekening mee dat je iedere maand ook nog rente betaalt over dit bedrag. Laten we uitgaan van 10 euro rente.

Stap 2: weet wat je inkomsten zijn

Noteer alle inkomsten per maand en tel deze bij elkaar op. Denk hierbij aan salaris, uitkering, structurele teruggave van Belastingdienst, alimentatie, kinderbijslag etc. In dit geval gaan we ervan uit dat iedere maand 1625 euro netto binnenkomt. Let ook op inkomsten per jaar/kwartaal en reken deze om naar maandinkomsten.

Deze inkomsten worden niet iedere maand op je rekening bijgeschreven, houd hier rekening mee.

Stap 3: wees je bewust van jouw uitgaven

Zorg dat je ook inzicht krijgt in je uitgavenpatroon. Begin bij je vaste lasten zoals je hypotheek, stroom, zorgverzekering. Bereken vervolgens wat je per maand kwijt bent aan boodschappen, auto, etc. Je maakt je berekening op basis van je uitgavenpatroon van voorgaande maanden.

Let op:

Uitgaven waarbij geen vast bedrag geldt, kun je beter wat hoger inschatten. Als je gemiddeld 30 euro per maand kwijt bent aan benzine, maar de ene maand ben je 20 euro kwijt en een andere maand 40 euro, houd dan het hoogste bedrag aan in je berekening en voorkom financiële verrassingen.

Zorg ook voor een budget voor onvoorziene kosten. Zet dit geld apart en als je het niet hoeft te gebruiken, kun je dit maandelijks inzetten om je schuld nog sneller af te kunnen lossen.

We gaan uit van de volgende vaste lasten per maand:

Hypotheek                             600
Boodschappen                      400
Zorgverzekering                    1 10
Auto                                          40
Stroom/water/gas                  180
Kleding                                     45
Onvoorziene kosten               20
Tv en telefoon                         20
Rentekosten                             10
----------
1425 euro vaste lasten

Binnen een jaar kun je schuldenvrij zijn

Stap 4: maak een realistisch aflossingsplan

Met al deze gegevens kun je een realistisch plan tot afbetalen opstellen. Trek je uitgaven van je inkomsten af. Het bedrag dat je overhoudt, kun je gebruiken om je schuld af te lossen.

Inkomsten>  1625
Uitgaven >    1425
--------
200 euro per maand

Je hebt dus 200 euro per maand ‘over’ om je roodstand van 2000 euro mee af te lossen. 2000 : 200 = 10 maanden lang 200 euro betalen om je schulden af te lossen. Je kan in dit geval dus binnen een jaar schuldenvrij zijn!

Let op:

Je betaalt wel elke maand rente. Neem dit ook mee in je uitgavenberekening. De rente wordt elke maand minder, naarmate je schuld ook minder wordt. Ook hier geldt, houd een ruim bedrag aan in je berekening, dan kan het alleen maar meevallen.

Stap 5: houd je aan je afbetalingsplan

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Houd je aan je plan! Alleen als er iets wijzigt in je inkomenssituatie, kun je jouw originele plan bijstellen. Stel: je raakt werkloos en jouw inkomsten worden lager. Maak een nieuw plan dat past bij de nieuwe situatie.

Tips om je vaste lasten te verlagen

Maak een volledig overzicht van alle schulden, inkomsten en uitgaven. Bekijk je uitgaven en ga na of je kunt besparen op je maandelijkse kosten. Als jouw zorgverzekering 110 euro per maand kost, bekijk dan eens of dit goedkoper kan. Misschien is er een zorgverzekering die een soortgelijke verzekering aanbiedt voor 100 euro. Dit levert je dan al 120 euro op jaarbasis op. Dat is toch mooi meegenomen.

Wat als het je zelf niet lukt?

Soms zijn je schulden zo hoog, dat je het niet meer zelf kunt oplossen. Je kunt in zulke gevallen altijd terecht bij instanties die je kunnen helpen. Denk hierbij aan het Nibud of een schuldhulpverleningsinstantie.