10 tips voor een auto huren op vakantie

Autoverhuur
auto huren
door Madelief Pormes
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
333 keer bekeken

Heerlijk rijden door de mooiste steden of natuurgebieden, gaan en staan waar je maar wilt. Alles op je eigen tempo: een auto huren op vakantie kan ideaal zijn. Daarom: 10 tips voordat je instapt.


1. Reserveer

Reserveer vooraf, zodat je zeker weet dat de auto van je keuze (of een vergelijkbare auto) beschikbaar is. Zeker in het hoogseizoen is het soms afwachten of er ter plekke auto’s beschikbaar zijn.

2. Kijk en vergelijk

De prijzen van autoverhuurders kunnen sterk verschillen. Het loont om vooraf wat tijd te nemen om de beste deal te zoeken. Op sites als bookanddrive.nl kun je eenvoudig prijzen vergelijken. Tel uit je winst.

3. Let op extra kosten

Let op bijkomende kosten. Denk aan verzekeringen, dossierkosten en btw. Die zie je vaak pas tijdens het boekingsproces. Zo kan de advertentieprijs duurder uitvallen. Check altijd wat je uiteindelijk echt kwijt bent en vergelijk alle prijzen nog eens mét bijkomende kosten meegerekend.

4. Zorg voor een creditcard

Om een auto te huren is een creditcard vaak verplicht. Zorg dat je deze bij je hebt. De creditcard staat garant voor het eigen risico, borg, schade of verkeersboetes.

5. Check de auto

Rijd niet weg voordat je de staat van de auto grondig hebt gecheckt. Doe samen met de verhuurder. Controleer wieldoppen, spiegels en velgen. Kijk ook of de tank vol is en of lichten, remmen en ruitenwissers goed werken. En beschikt de auto over de in dat land verplichte veiligheidsitems, zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesjes?

6. Leg alles vast op papier

Laat eventuele schade (groot én klein) officieel op papier zetten, met handtekening van de verhuurder. Maak een kopie voor bij je reisdocumenten. Zonder de verhuurder de auto gecheckt? Maak foto’s van eventuele schade. Zo voorkom je discussie achteraf.

7. Kijk wat je verzekering dekt

Over schade gesproken, weet je eigenlijk wel wat je moet betalen bij schade? Wellicht zegt de site van je autoverhuurder dat je verzekerd bent voor diefstal en schade, maar let op. Vaak geldt er nog wel een eigen risico van zo’n duizend euro. Dan kan het zijn dat je alsnog zelf moet bijbetalen.

8. Weet waar je heen gaat

Stippel vooraf je route uit. Dit kan je een hoop brandstofkosten besparen. Als je van tevoren weet welke bestemmingen je aandoet, kan je ervoor kiezen om je huurauto op een andere locatie in te leveren dan de plek waar je hem hebt opgehaald. Zo hoef je niet helemaal terug te rijden naar het beginpunt.

9. Kies voor onbeperkte kilometers

Bij veel standaard verhuurcontracten mag je een beperkt aantal kilometers per dag maken. Ga je daaroverheen, dan betaal je voor elke extra kilometer vaak zo tussen de tien en vijfendertig eurocent extra. Als je veel extra kilometers maakt kan dit bedrag uiteindelijk behoorlijk aantikken. Maak een realistische inschatting van het aantal kilometers dat je gaat maken en kies eventueel een contract met onbeperkte kilometers.

10. Let op leeftijdstoeslag

Jonger dan 25 jaar? Goede kans dat er leeftijdstoeslag in rekening wordt gebracht. Autoverhuurders beredeneren namelijk dat er meer risico op schade is, naarmate je jonger bent en minder rijervaring hebt. Hoeveel toeslag je hiervoor betaalt verschilt per verhuurder. Het bedrag ligt vaak zo tussen de tien euro en zestien euro per dag. Vaak zit er wel een maximum aan het bedrag: vaak tot ongeveer honderdvijftig à tweehonderd euro.