Wat te doen als… je gaat scheiden?

Echtscheiding
echtscheiding
3128 keer bekeken

Je partner en jij hebben een punt achter jullie relatie gezet: je gaat scheiden. Een emotionele rollercoaster volgt, een periode waarin je allerlei dingen moet regelen en beslissen. Het is een moment waarop financiële problemen dreigen. Want hoewel je hoofd er nu helemaal niet naar staat, is het heel belangrijk om juist nu alles goed te regelen. Waar moet je rekening mee houden?


De kosten van de scheiding

Scheiden kost geld. Denk aan een restschuld van je huis of nieuwe aankopen die je moet doen voor een alternatieve woning. Ook de uitspraak van de rechtbank is niet gratis. Bij een scheiding is een advocaat een grote kostenpost: zo’n 150 tot 200 euro per uur. Probeer om tot een vaste prijsafspraak te komen.  Zorg ervoor dat je het bij je advocaat puur zakelijk houdt. Wil je je verhaal kwijt? Ga  dan bijvoorbeeld naar een psycholoog of probeer er samen uit te komen met behulp van een mediator.   Je kunt ieder een eigen advocaat nemen of gaan voor een gezamenlijke advocaat of een mediator.  Het is vaak efficiënter, sneller en dus goedkoper om voor een mediator te kiezen of één advocaat. In de laatste twee gevallen probeer je samen snel tot een harmonieuze oplossing te komen.

Toeslagen

Huursubsidie, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget of zorgtoeslag. Wellicht zijn er toeslagen waar je voorheen geen aanspraak op maakte. Nu je het inkomen niet meer samen deelt, kan het zo zijn dat je wel in aanmerking komt voor zo’n toeslag. Maak hier een proefberekening . Krijg je een maandelijkse toeslag? Zorg er dan voor dat je je inkomensgegevens zo snel mogelijk bijwerkt. Zo voorkom je dat je later een bedrag terug moet betalen.

Belasting

Zorg dat de belastingdienst op de hoogte is van je veranderde situatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, omdat je bijvoorbeeld een toeslag terug moet betalen. Denk er ook aan om machtigingen op te heffen, een rekeningnummer te veranderen of het fiscaal partnerschap op te zeggen. Houd goed in de gaten welke posten je als aftrekpost kunt opvoeren. Zo komt partneralimentatie daarvoor in aanmerking en kun je in sommige gevallen advocaatkosten opvoeren. Het kan ook zijn dat je door de scheiding recht maakt op heffingskorting, dit zijn kortingen op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Zo is er een alleenstaande ouderkorting en een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Let op: het kan ook zo zijn dat je door je scheiding juist geen recht meer hebt op een bepaalde korting, trek ook dan tijdig aan de bel.

Woning

Nu je gaat scheiden, zit je met een gezamenlijke koop- of huurwoning. Blijft één van jullie in de huurwoning wonen en draagt de ander nog bij aan de huur? Dan wordt dit gezien als een vorm van alimentatie. Blijft één van de twee in de koopwoning wonen? Laat je dan goed informeren. Klik hier voor meer informatie .

Pensioen

Ook op het gebied van pensioenen verandert er nu het één en ander. Jullie situatie is nu anders, maar de uitbetaling vindt pas plaats als je 65 jaar bent.  Je hebt recht op een deel van elkaars pensioen, namelijk dat pensioen dat je tijdens het huwelijk hebt opgebouwd. Sla de voorwaarden erop na of ga een gesprek aan met de pensioenverstrekker, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Verzekeringen

Sommige verzekeringen bouwen waarde op, denk bijvoorbeeld aan een levensverzekering. Inventariseer bij welke verzekeringen dat het geval is en kaart dit aan bij de advocaat of mediator. Bekijk bijvoorbeeld bij de autoverzekering, wie de auto in het bezit krijgt en dus de verzekering op zich neemt. Wellicht kunnen sommige verzekeringen ook opgezegd worden, omdat de auto bijvoorbeeld verkocht wordt. Vergeet ook niet te kijken of het door de nieuwe situatie nodig is om nieuwe verzekeringen af te sluiten.

Testament

Heb je samen een testament? Bekijk dan of aanpassingen nodig zijn. Je kunt een testament op elk moment wijzigen of herroepen. Hier zijn kosten aan verbonden. Notarissen hanteren een verschillend tarief, dus vergelijken loont.

Laat je informeren

Er komt heel wat kijken bij een scheiding. Zorg voor goede, onafhankelijke informatie. Probeer je emoties even aan de kant te schuiven en vraag aan een buitenstaander hoe hij of zij erover denkt. Kom je er echt niet uit? Klop dan eens aan bij een scheidingsplanner.

Tips van een ervaringsdeskundige:

Jeroen is in 2007 gescheiden. “Wij hebben een overzicht gemaakt van onze bezittingen en schulden. Ook verzekeringen telden we bijvoorbeeld als bezittingen. Dit hebben we samen met onze advocaat bekeken.  Ik ben in het huis blijven wonen. De helft van de overwaarde heb ik aan mijn ex-vrouw uitbetaald. Wij hebben het huis laten taxeren door een makelaar waar we vertrouwen in hadden. Je kunt er ook voor kiezen om ieder een makelaar in de hand te nemen, om dan in het midden uit te komen. Verder is mijn tip om zo veel mogelijk hulp in te roepen. Als het financieel mogelijk is, ga dan naar een goede boekhouder en laat je informeren over belastingen en toeslagen.”