Wat er met je leenschuld gebeurt na overlijden

Kwijtschelding lening
leenschuld
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
10081 keer bekeken

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een lening afsluit. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze schulden bij overlijden? We zetten de voorwaarden van vier kredietverstrekkers op een rij.


Een lening afsluiten doe je vaak voor een langere periode. Maar wat als iemand komt te overlijden? Dan kan het zijn dat jij als nabestaande (of andersom: jouw nabestaanden) plotseling voor de aflossing komen te staan. We zetten hier een aantal kredietverstrekkers en leenvormen voor je op een rij.

Santander

Als je bij Santander in aanmerking wilt komen voor kwijtschelden na overlijden, sluit dan de ‘Nabestaandenbescherming’ af. De openstaande schuld over een doorlopend krediet of persoonlijke lening wordt dan volledig afgelost als je overlijdt vóór je zestigste. Als je overlijdt tussen de zestig en tachtig jaar dan wordt het krediet alleen afgelost als je overlijdt door een ongeluk.

Kosten Nabestaandenverzekering

  • Bemiddeling: éénmalig 175 euro
  • Maandelijkse premie (doorlopend krediet): 0,023% over het opgenomen bedrag
  • Maandelijkse premie (persoonlijke lening): 0,031% over het opgenomen bedrag

De Rabobank

Sluit je een persoonlijke lening of doorlopend krediet af bij de Rabobank? Dan wordt je lening in principe kwijtgescholden na overlijden. Er gelden wel een paar voorwaarden:

  • Je overlijdt voor je 75e
  • Overlijden vindt plaats binnen de looptijd van de lening plaats
  • De bank scheldt maximaal 50.000 euro kwijt

ABN AMRO

Bij deze bank gelden er weer andere voorwaarden voor kwijtschelding. Kies je voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet (ABN AMRO noemt dit ‘flexibel krediet’? Dan wordt een bedrag tot 25.000 euro kwijtgescholden. De voorwaarden op een rij:

  • Je overlijdt vóór je 80e
  • Je altijd op tijd hebt betaald (en geen betalingsachterstand hebt)
  • De persoonlijke lening minstens zes maanden vóór het moment van overlijden is afgesloten
  • Het om het overlijden gaat van de persoon die als eerste wordt genoemd in de kredietovereenkomst (als je sámen een lening hebt)

Freo

Bij kredietverstrekker Freo kun je terecht voor zowel een persoonlijke lening als doorlopend krediet. Sinds 20 december 2012 kun je bij Freo geen Nabestaanden-Bescherming meer afsluiten. Wanneer je voor die datum een lening hebt afgesloten bij Freo dan kan het dat deze wèl Nabestaanden-Bescherming heeft. Je kunt dit in je overeenkomst terugvinden of de medewerkers van Freo kunnen het voor je opzoeken. Hiervoor kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen.

Vaak kwijtschelding

Je ziet, in geval van overlijden kan een persoonlijke lening of doorlopend krediet soms worden kwijtgescholden. Er gelden wel per aanbieder en leensoort eigen voorwaarden. Zo wordt er soms een limiet gesteld aan het bedrag dat maximaal wordt kwijtgescholden. Of de hoofdaanvrager van de lening mag niet boven een specifieke leeftijdsgrens zijn overleden.

Laat je goed informeren

Voor dit artikel hebben we drie banken gepeild, om een beeld te geven hoe het zit met kwijtschelding bij overlijden. Dit is slechts een kleine greep uit de vele aanbieders. Sluit je een lening af? Laat je dan altijd goed informeren over de voorwaarden. Zo wordt rood staan (ook een leenvorm) lang niet altijd kwijtgescholden. Hetzelfde geldt voor flexibele hypotheekkredieten. Dit verschilt per geldverstrekker hoe dit precies zit.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo