Voordelig vakantie vieren? Ga naar Tsjechië!

Bespaartip
skien
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
573 keer bekeken

Even twee weken op skivakantie? Een biertje hier, een etentje daar… De rekening kan soms hoger uitvallen dan vooraf gedacht. Michiel (42) verruilde de skivakanties in Frankrijk voor Tsjechië. Michiel: “Je staat er versteld van hoe mooi én voordelig het daar is.”


Michiel heeft een vrouw en drie kinderen. Hij vertelt: “Voorheen ging ik met mijn vrouw altijd in Frankrijk op skivakantie. Toen we kinderen kregen kwam het daar even niet meer van. Pas nu onze kinderen oud genoeg zijn hebben we het weer opgepakt. We gaan nu alleen niet meer naar Frankrijk, maar naar Tsjechië.”

In Tsjechië betaal je een tientje voor een vignet

Vignet kopen

“We gaan altijd met de auto op vakantie en Tsjechië is goed berijdbaar. In negen uur ben je er. Bovendien betaal je geen geld voor tolwegen, zoals in Frankrijk. Je betaalt wel eenmalig een tientje voor een vignet dat je op je voorruit plakt. Daarna kun je heel Tsjechië door. In Frankrijk ben je al snel tientallen euro’s kwijt aan tolwegen.”

Voordelig bier drinken

“Kostentechnisch is het natuurlijk heel interessant. In Tsjechië ben je echt in alles goedkoper uit dan in landen als Frankrijk of Oostenrijk. Voor een halve liter bier betaal je in Tsjechië één euro. Op de piste zal dit iets meer zijn, maar niet veel. Ter vergelijking: in Frankrijk ben je op de piste zo vijf euro kwijt voor een biertje.”

Skipas en skiles

“Voor de skipas geldt hetzelfde. Voor één week betaalden we zo’n vierhonderdveertig euro. Dat is het totaalbedrag voor vijf personen. In sommige gebieden in Frankrijk ben je alleen al tweehonderdvijftig euro kwijt voor één persoon. Ook skiles is goed te doen. Wij betaalden zo’n tweehonderd euro voor zes dagen skiles voor twee kinderen. De kosten voor een hotel of pension liggen zo tussen de dertien à achttien euro per nacht.”

Uit eten gaan is zó goedkoop, we zitten elke avond in een restaurant

Elke avond uit eten

“Dan heb ik het nog niet gehad over het lokale prijspeil. Boodschappen in een winkel doen we op vakantie eigenlijk niet. Uit eten gaan is daar zo goedkoop, dat we elke avond in een restaurant zitten. Voor een hoofdgerecht betaal je zo rond de vijf à zes euro. We hadden moeite om met z’n vijven boven de veertig euro te komen. Je hebt dan een voor- en hoofdgerecht en drankjes erbij.”

Veel geld besparen

“Al met al ben ik erg enthousiast. De Tsjechische skigebieden zijn heel geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. De skiliften en accommodaties zijn modern en in goede staat. Probeer het gewoon eens uit. Het is niet zo ver weg dus je bent er zo. En het zal je verbazen als je ontdekt hoe goedkoop alles is.”


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo