Samenwonen: wie spekt de huishoudpot? 50/50 of toch naar ratio?

samenwonen
huishoudgeld
53303 keer bekeken

Je gaat samenwonen. Een mooie stap in je leven. En eentje waar je ook moet nadenken over praktische zaken. Hoe ga je samen de vaste lasten verdelen? Is een gezamenlijke betaalrekening handig? Of kun je beter je eigen rekeningen aanhouden?


Als je van twee huishoudens één maakt, ga je waarschijnlijk ook een deel van jullie geldzaken samen regelen. Een huishouden heeft natuurlijk allerlei kosten, denk aan de huur, de boodschappen, een abonnement op de krant. Het is eenvoudig om alle inkomsten in één gezamenlijke pot te stoppen en hieruit alles te betalen. De meeste mensen vinden deze oplossing niet zo slim, zeker niet als ze net samenwonen. Ze betalen dan liever ieder een deel.

Het geldgesprek

Samen praten over wie wat gaat betalen is belangrijk. Er zijn drie soorten uitgaven:

  • Vaste lasten (bijvoorbeeld de huur en verzekeringen)
  • Huishoudelijke uitgaven (bijvoorbeeld de boodschappen)
  • Reserveringsuitgaven (hiervoor spaar je samen geld: voor meubels of voor het moment dat je koelkast stuk gaat en je een nieuwe moet kopen)

Je hoeft natuurlijk niet alle kosten door tweeën te delen. Er is een verschil tussen gezamenlijke kosten en persoonlijke uitgaven. Persoonlijke uitgaven betaal je zelf. De huur, verzekeringen en boodschappen zijn gezamenlijke kosten: over de verdeling maak je afspraken. Wat precies voor jullie onder gezamenlijke kosten valt, moet je samen goed bespreken.

Wie betaalt wat?

Je kunt natuurlijk afspreken dat je allebei precies de helft van de gezamenlijke kosten inbrengt, maar is dit eerlijk? De partner met het laagste inkomen houdt dan misschien onvoldoende over voor zijn of haar persoonlijke uitgaven. Je kunt ook de kosten op de volgende manieren verdelen:

1. Naar verhouding van inkomen

Stel je hebt de gezamenlijke uitgaven begroot op € 2.500,-. Je partner heeft een netto inkomen van € 1.800 en jij € 1.250. Dit is een totaal netto inkomen van € 3.050. Het deel van jouw partner is dan 59% (1800 delen door 3050x100), wat neerkomt op € 1.475 (59 gedeeld door 100 x 2500). Jouw deel bedraagt echter 41% (1250/3050 x 100), wat € 1.025 (41/100 x 2500) is.

Het resterende bedrag (€ 325 voor je partner en € 225 voor jou) lijkt oneerlijk, maar in werkelijkheid wel naar rato van de inkomsten berekend. In verhouding van elkaars inkomsten breng jullie evenveel in.

2. Hetzelfde bedrag overhouden

Wat je ook kunt doen, is beide inkomens optellen en het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaves hiervan aftrekken. Het bedrag dat overblijft – het vrij te besteden budget – deel je door twee.

Kijk nu naar het inkomen van de minstverdienende partner en zet hiervan zijn of haar vrij te besteden budgetdeel apart. Het bedrag dat overblijft is de bijdrage voor de gezamenlijke uitgaven. De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

Rekenvoorbeeld: Stel je hebt de gezamenlijke uitgaven begroot op € 2.500,-. Je partner heeft een netto inkomen van € 1.800 en jij € 1.250. Dit is een totaal netto inkomen van € 3.050. Het gezamenlijke inkomen trek je af van de gezamenlijke kosten, namelijk € 3.050 – 2.500 = € 450. Er blijft per partner dus maandelijks 450/2= 225 euro over. Dat betekent dat jij maandelijks (1250 – 225=) € 1025 bijdraagt aan de huishoudpot en je partner (1.800 – 225=) € 1575.

3. Een vaste bijdrage

Wanneer je partner bij jou intrekt, kun je afspreken dat hij of zij een vaste bijdrage betaalt. Dat is bijvoorbeeld een optie als je een eigen huis of inwonende kinderen hebt, of wanneer één van jullie hoge lasten heeft waardoor een verdeling niet redelijk is.

Een gezamenlijke rekening vs. een eigen rekening

Het is natuurlijk erg makkelijk als je het geld voor de huishoudpot allebei op één rekening kunt storten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen gezamenlijke betaalrekening

  • Er staat altijd voldoende geld op de betaalrekening om de vaste lasten te betalen. Je persoonlijke budget wordt namelijk ook op deze rekening gestort, dus als de vaste lasten hoger uitvallen dan verwacht, hoef je niet halsoverkop meer geld over te maken vanaf een andere (spaar)rekening.
  • Je hoeft niet voor meerdere rekeningen maandelijkse kosten betalen voor het gebruik van een bankrekening
  • Jullie krijgen meer rente uitgekeerd over het gespaarde bedrag, omdat het bedrag hoger is dan wanneer je beide een aparte spaarrekening hebt.

Nadelen gezamenlijke betaalrekening

  • Met een eigen rekening houd je zeggenschap over je eigen inkomen. Dit heb je met een gezamenlijke rekening niet.
  • Het bedrag dat je maandelijks overhoud kun je met een aparte rekening naar eigen inzicht besteden. Je hoeft niet eerst te overleggen met je partner waar je het geld aan wilt besteden.

Wie gaat samenwonen moet praktische afspraken maken over de gezamenlijke kosten. Het kan voordelig zijn om een gezamenlijke rekening te openen, maar daarnaast ook je eigen rekening aan te houden.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo