Patty: “Mijn vriend is al mijn spaargeld dik en dwars waard” Al je spaargeld uitgeven aan je nieuwe vriend

koppel
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2670 keer bekeken

Jarenlang spaarde Patty (31) met hulp van haar ouders een mooi bedrag bij elkaar. Ongeveer 20.000 euro werd aan de kant gezet als extraatje voor een koophuis en de nodige huisraad. Daar is nu weinig van over. Patty: “Alles ging op aan mijn nieuwe vriend, maar ik durf dit mijn ouders niet te vertellen.”


Patty: “Vanaf jongs af aan legden mijn ouders elke maand wat geld opzij. Toen ik 18 jaar werd kreeg ik zo’n 16.000 euro, geloof ik. Het was bedoeld voor grotere, serieuze uitgaven zoals een huis of auto. Direct na mijn opleiding kon ik aan de slag als verpleegkundige in een verzorgingstehuis. Omdat ik nog thuis woonde bij mijn ouders hield ik elke maand behoorlijk wat geld over. Ik zette het opzij en zo spaarde ikzelf ook nog zo’n 4.000 euro.”

Ik kwam nauwelijks aan mijn spaargeld, tot drie jaar terug...

In scheiding

“Op mijn vijfentwintigste ging ik op mezelf wonen in een flatje. Ik kwam eigenlijk nauwelijks aan mijn spaargeld. Tot drie jaar terug, toen ik mijn vriend Tom leerde kennen. Hij lag in scheiding. Zijn vrouw ging ergens anders wonen met hun twee kinderen en Tom bleef in het vrijstaande huis dat eigenlijk te ruim was voor hem alleen. Hij probeerde het te verkopen maar dat lukte niet. Hij moest de eindjes aan elkaar knopen om de hypotheek rond te krijgen én daarbij nog leuke dingen te kunnen doen met zijn kinderen.”

Meebetalen aan hypotheek

Patty vervolgt: “Ik vond dat lastig om te zien en ik sprong bijna elke maand een paar honderd euro bij, voor boodschappen en hypotheek. Ik logeerde heel veel bij hem – we woonden praktisch samen – dus ik vond dat eigenlijk niet meer dan normaal. Maar ja, met m’n eigen huur en andere vaste lasten betekende dat wel dat ik een beroep moest doen op mijn spaargeld.”

Ik kocht voor hem een nieuwe Opel Astra

Auto betalen

“Toen we iets langer dan een jaar bij elkaar waren ging zijn auto kapot. Hij had geen geld voor een nieuwe auto en ik dacht telkens weer aan mijn spaargeld… Ik heb toen voorgesteld om de auto voor hem te betalen. Na een week tegensputteren ging hij hierin mee. Zodoende kocht ik een Opel Astra voor hem van 19.000 euro. Hijzelf kon 4000 euro spaargeld inleggen, ik droeg zo’n 15.000 euro bij.”

Alimentatie en boetes

“Tom moest ook nog alimentatie betalen aan zijn ex. Omdat hij zo krap bij kas zat had hij daar ook niet elke maand geld voor. Daarom legde ik zo nu en dan wat geld bij. Tot slot heb ik nog een paar openstaande verkeersboetes voor hem betaald. Alles bij elkaar gaat het om ongeveer 1.000 euro.”

Ik heb het meeste bijgedragen aan onze bruiloft, zo’n 2000 euro

Trouwen en samenwonen

“Na een anderhalf jaar vroeg Tom mij ten huwelijk. Niet lang daarna stapten we in het huwelijksbootje. Het was een simpele bruiloft zonder groot feest. We hebben alleen wat gegeten met naaste familie en een paar goede vrienden.  Het was geen super dure bruiloft maar ik heb wel het meeste bijgedragen, zo’n 2000 euro. We trouwden trouwens in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat zijn koophuis nu ook voor de helft van mij is. Ik ben bij hem ingetrokken en samen dragen we nu de woonlasten. Wel zo prettig, zo komen we elke maand goed rond.”

Ouders weten van niks

“Al bij al heb ik Tom dus zo’n 16.000 euro ‘geschonken’. Maar ach, soms rijd ik zelf ook in die Opel Astra en dat ik al dat andere geld heb bijgedragen is ook in mijn eigen voordeel. Tegelijk weet ik dat mijn ouders hier anders over zullen denken, daarom vertel ik ze het niet. Dat voelt ontzettend vervelend. Wat moet ik zeggen als ik een grote investering wil doen? Dan zullen ze niet begrijpen waarom ik het niet kan betalen… Dan moet ik het wel zeggen. Maar voor nu hoop ik echt dat ik niet in die situatie kom.”


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo