Mag ik twee rookworsten en een samenlevingscontract? HEMA introduceert omstreden notarisservice

testament
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
908 keer bekeken

Bij de bakker haal je je brood, bij de slager je vlees en voor het opmaken een testament stap je een notariskantoor binnen. Of je doet het allemaal in een keer. Voortaan kun je bij HEMA namelijk ook een samenlevingscontract of testament op laten stellen. Écht HEMA of schoenmaker blijf bij je leest?


Kamervragen, een notariskantoor dat uit protest rookworsten ging verkopen en een beroepsorganisatie die de nieuwe dienst voor wil leggen aan de tuchtcommissie. De nieuwe notarisservice van HEMA doet veel stof opwaaien. Waar gaat het precies om?

De service in een notendop

Testament of samenlevingscontract nodig? Via de website van HEMA beantwoord je een aantal vragen. Vervolgens krijg je een advies en vul je je persoonsgegevens in. Je drukt op de knop ‘Maak akte(s) aan’, doorloopt de stappen en vervolgens kies je een van de aangesloten notarissen. Met die notaris maak je een afspraak om de akte op kantoor te bespreken. Je betaalt online maximaal €125 per akte, gaat naar de gekozen notaris en klaar is Kees. Laagdrempelig en daarom ook zo interessant voor de consument, denkt HEMA.

Begrijpelijk en eenvoudig

“HEMA kijkt voortdurend naar ontwikkelingen in de markt en mogelijkheden die voor ons interessant kunnen zijn. Bij de notarisservice bleek dat er standaardakten zijn die zich lenen om op een begrijpelijke en eenvoudige manier door consumenten te worden ingevuld. Met de service vanuit de notarissen hebben we dit tot een min of meer kant en klaar product kunnen ontwikkelen”, legt Judy op het Veld, Hoofd Corporate Communicatie van HEMA, uit.

Standaardakten voor standaardsituaties

“HEMA maakt het relatief eenvoudig om belangrijke zaken goed vast te leggen voor een aantrekkelijk tarief,” vervolgt Op het Veld. “Voor de notaris betekent dit dat een deel van het werk weggenomen wordt, waarmee tijd wordt bespaard. Zo blijft het tarief aantrekkelijk. Daarbij is het wel zo dat deze akten van toepassing zijn voor standaardsituaties zonder bijzondere omstandigheden. Maar dit blijkt als men via internet de vragenlijst invult.”

Dit is een nieuwe ontwikkeling in de notariswereld en anders dan hoe het altijd ging. Het is logisch dat er niet alleen maar voorstanders van zijn

Eenheidsworst

Inmiddels zijn er al enkele honderden akten afgesloten en melden ook notarissen zich spontaan aan om zich bij deze dienst aan te sluiten, weet Op het Veld. Maar niet iedereen is zo enthousiast. Zoals het notariskantoor in Leiderdorp dat uit protest een dag ‘eenheidsworsten’ verkocht. Maar er zijn ook minder ludieke protestgeluiden te horen. Vanuit de KNB, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Persoonlijk contact

Op onze vraag om een reactie op de nieuwe service van HEMA schreef KNB op dit moment geen behoefte te hebben iets aan hun standpunt op de website toe te voegen. Dit standpunt luidt: “De KNB benadrukt dat het belangrijk is dat klanten weten wat ze tekenen en laten vastleggen in een akte. Het is een taak van de notaris om te onderzoeken of de klant zich realiseert welke juridische gevolgen de regeling in de akte met zich meebrengt. Om dat te achterhalen is persoonlijk contact van de notaris vaak onontbeerlijk.”

Kritiek die voor HEMA uit de lucht komt vallen?

Niet echt, blijkt uit de woorden van Op het Veld: “Dit is een nieuwe ontwikkeling in de notariswereld en anders dan hoe het altijd ging. Het is logisch dat er niet alleen maar voorstanders zijn van een dergelijke ontwikkeling. Dat is ook een gegeven waar we uiteraard rekening mee hebben gehouden. Er bestaat sowieso persoonlijk contact tussen cliënt en notaris, alleen is deze van kortstondigere aard dan tot nu toe het geval is geweest.”

Naar de tuchtrechter

De KNB laat het er niet bij zitten. Onlangs maakte de beroepsorganisatie bekend de zaak voor te leggen aan de tuchtrechter . Niet omdat de KNB twijfelt aan de notariskantoren die de service afhandelen, maar vanwege de procedure. De zorgplicht van notarissen, de plicht om er zeker van te zijn dat mensen de gevolgen overzien van hun keuzes, speelt zich volgens de KNB met deze nieuwe dienst voor een heel groot deel buiten het zicht van de notaris af.

Haken en ogen

Dat is volgens KNB geen goede ontwikkeling bij zaken als testament en samenlevingscontract. Via de tuchtrechter wil KNB nu achterhalen welke mogelijke haken en ogen aan dit soort initiatieven kleven. De notaris moet er volgens de KNB voor instaan dat iemand die een testament maakt, precies datgene krijgt wat bij de omstandigheden past. En door het minimale persoonlijke contact is het volgens de beroepsorganisatie nog maar de vraag of HEMA Notarisservice dat kan waarborgen.

Voordelige zorg van HEMA

“HEMA ziet de gang naar de tuchtrechter met vertrouwen tegemoet”, aldus Op het Veld. Sterker: de winkelketen heeft alweer een nieuwe ‘buitenschoolse activiteit’  wereldkundig gemaakt. Vanaf nu kun je bij HEMA ook terecht voor een voordelige zorgverzekering . Eentje waarmee  je ook nog eens tien procent korting krijgt op al je aankopen bij het warenhuis. Écht HEMA is voortaan Écht van alle markten thuis?

De notarisservice van HEMA, écht iets voor jou?

Met de notarisservice biedt HEMA een simpel en voordelig alternatief voor het opmaken van testament of samenlevingscontract. Op de website wordt geadverteerd met ‘Slechts € 125,- per akte’. Voor een samenlevingscontract voor ongehuwden zonder kinderen blijft het bij die ene akte. Heb je samen wel kinderen, dan komt er ook een testament voor jou en voor je partner bij. In totaal betaal je dan dus € 375,-.

Ruim 50% lager

Ben je gehuwd, dan betaal je voor twee testamenten, dus in totaal  € 250,-. Alleen voor jezelf een testament opmaken kan niet bij HEMA. Volgens HEMA liggen deze prijzen ruim 50% lager dan die van een willekeurige andere notaris. Een rondje zoeken leert dat de kosten van het opmaken van een samenlevingscontract tussen de € 300 en € 500 kan bedragen. Voor een testament ben je tussen de € 250 en € 1.000 kwijt.

Maatwerk kost meer

Die prijsverschillen zitten ‘m met name in het feit dat je bij HEMA enkel standaardakten kunt laten opmaken. Wil je maatwerk, dan kan HEMA niets voor je betekenen. Dat wordt op de website ook duidelijk vermeld. Is een standaardakte dus voldoende voor jouw situatie, dan kan deze notarisservice een voordelig alternatief bieden. Maar is standaard niet voldoende voor je of weet je niet precies wat nu eigenlijk het beste voor jouw situatie is, dan is het slimmer om een notariskantoor om persoonlijk advies te vragen.


HEMA introduceert een voordelige notarisservice en haalt zich hiermee veel kritiek op de hals. Slimme zet of kan het warenhuis zich beter bij huishoudartikelen, ondergoed en worsten houden?