Lenen bij familie steeds populairder Leningen bij banken juist gedaald

Lenen van familie
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
723 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Meer weten over lenen van familie of vrienden? Lees hier een actueler bericht over onderhands lenen.

Nederlanders lenen steeds vaker van familie of vrienden (ook wel informeel lenen genoemd). Volgens het Nibud is het aantal personen dat bij familie of kennissen aanklopt voor een lening in korte tijd verdubbeld.


“In 2009 leende vijf procent van de mensen informeel, in 2012 is dat opgelopen tot tien procent”, vertelt Annemarie Koop van het Nibud.

Daling kredieten

Hiermee is het aantal Nederlanders dat een lening bij de bank heeft voor het eerst sinds jaren gedaald. De daling geldt zowel voor doorlopend krediet als voor aflopende leningen. Sinds de jaarwisseling zet die trend stevig door, aldus het CBS.

Lenen wordt steeds lastiger

Dit komt onder meer door de strengere regels van banken. Tegenwoordig worden leningen niet meer zomaar verstrekt. Zo zien banken de groep van jongeren met een tijdelijk contract én startende zzp’ers als een risicogroep. Lenen bij familie of vrienden lijkt dan een logische stap.

Bron: bndestem.nl


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo