Hoe zorg je ervoor dat je bruiloft binnen budget blijft?

Trouwen
Trouwen
1949 keer bekeken

Het is zover: je gaat trouwen. De verlovingsring zit om haar of jouw vinger en jullie kijken reikhalzend uit naar deze speciale dag. Het organiseren van je bruiloft is een spannende periode waarin je veel moet regelen. En dan de kosten! Vaak rijzen ze de pan uit voor je het door hebt. Wij helpen je om je bruiloft binnen budget te houden.


Hoe bepaal je je budget?

Voor je je bruiloft binnen budget kunt houden, is het eerst van belang dat je weet hoe groot je budget is. Het lastige aan een bruiloftsbudget is dat je het zo klein of groot kunt maken als je zelf wilt. Sommige mensen trouwen voor 500 euro, anderen gaan de 25.000 euro ver voorbij. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om een voor jullie geschikt budget op te stellen.

Kijk naar je spaargeld

De hoeveelheid spaargeld op je spaarrekening: daar begint het allemaal mee. En als je niet zoveel spaargeld hebt: hoe lang heb je dan nog om te sparen? Gemiddeld geven stellen tussen de 10.000 en 18.000 euro uit aan hun bruiloft inclusief huwelijksreis.

Aantal gasten

De meest bepalende factor voor je bruiloftsbudget is het aantal gasten. Van de uitnodigingen, tot het eten, de locatie en de bedankjes, elke gast kost geld. Heb je dus een flink budget? Dan kun je makkelijk iedereen uitnodigen. Zelfs vage kennissen of verre familieleden. Als je wilt, tenminste. Voel je vooral niet schuldig wanneer je een klein budget hebt en niet iedereen kunt uitnodigen. Trek van tevoren wel een duidelijke grens. Bijvoorbeeld: alleen jullie vrienden en familieleden die je minimaal elk jaar ziet.

Stel prioriteiten

Als je budget niet oneindig is, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Is jouw droom bijvoorbeeld altijd een prinsessenjurk geweest? Of ga jij juist voor die mooie oldtimer? Op de andere zaken kun je dan besparen. Tip: bezuinig nooit op de fotograaf. De foto’s bekijk je later nog zo vaak, dat het zonde is wanneer deze niet helemaal naar je wens zijn.

Maak een aparte rekening aan

Onmisbare tip voor het behouden van overzicht: maak een aparte ‘bruiloftsrekening’ aan. Hier zet je je totale budget op. Telkens wanneer je iets aanschaft voor jullie speciale dag, doe je dat vanaf deze rekening. Op deze manier voorkom je dat je er stiekem veel meer aan uitgeeft dan je voor ogen had.

Wat zijn onverwachte kosten?

Het organiseren van een bruiloft bevat altijd een paar valkuilen. Dingen die je niet ingecalculeerd had en je uiteindelijk een flinke rekening bezorgen... Wij zetten een aantal onverwachte kosten op een rij.

Postzegels en drukwerk

De uitnodigingen zijn ontworpen en besteld, maar hebben jullie ook al rekening gehouden met de postzegels en het drukwerk? Vooral de postzegels zorgen vaak voor onaangename verrassingen. Reken maar uit: per persoon kost een postzegel minimaal 0,69 cent. Met honderd gasten zit je al gauw op bijna zeventig euro. Probeer daarom zoveel mogelijk kaarten persoonlijk te overhandigen en vergelijk de prijzen van verschillende drukkers.

Aanpassingen aan de jurk

Wanneer je je droomjurk hebt gevonden, ben je er vaak nog niet. Jurken zitten vaak niet gelijk perfect. Daarvoor zijn aanpassingen nodig. Helaas kan dit soms best in de kosten lopen. Vraag dit goed na bij het doorpassen van je jurk.

Waar kun je op besparen?

Hoewel het belangrijk is om prioriteiten te stellen voor je bruiloft, zijn er zeker ook een paar zaken waar je makkelijk op kunt besparen, zoals:

De locatie

Bruiloften hoeven niet altijd plaats te vinden in een sprookjeskasteel. Soms is een eigen of gehuurd stuk grond net zo leuk. Kies voor mooie grote partytenten en uitbundige decoratie. Vaak is dit sfeervoller dan een zaal in een partycentrum.

Decoratie

Je kunt natuurlijk dure bloemstukken laten ontwerpen of kiezen voor luxe tafeldecoratie, maar dat hoeft niet! Veel accessoires kun je ook zelf voor een klein bedrag op de kop tikken. Nog beter: zelf maken. Versier bijvoorbeeld zelf simpele vaasjes met kant of spuitverf voor een hele andere look.

Catering

De duurste bruiloften hebben uitgebreide driegangenmenu’s, andere hebben buffetten. Waar je ook voor kiest: bezuinig niet op de smaak van het eten. Een heerlijk uitgebreide barbecue is voordeliger én lekkerder dan het allergoedkoopste buffet. Ook leuk: mobiele catering. Laat bijvoorbeeld een luxe friet- of hamburgerkraam komen. Verrassend én budgetproof.