Hoe richt ik goedkoop de babykamer in? Een mooie babykamer hoeft niet duur te zijn.

Gezin
baby
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
844 keer bekeken

Hoera, je wordt papa of mama! Hartstikke leuk, maar vaak hangt er wel een flink kostenplaatje aan. Wie had gedacht dat al die spullen zó duur waren? Voor een babykamer heb je minimaal een babybed inclusief matras, commode en kledingkast nodig. Maar wanneer je die benodigdheden hebt aangeschaft, is de kamer natuurlijk nog lang niet af. Hoe richt je goedkoop een babykamer in? Wij zetten een aantal budgettips op een rijtje.


1. Kies een thema

Om ervoor te zorgen dat je geen miskopen doet en de babykamer een mooi geheel wordt, kies je vooraf een bepaald thema. Ga jij voor een rustige Scandinavische stijl, Ibizalook, safarithema of lekker traditioneel blauw en roze? De keuze is aan jou. Struin het internet en magazines af voor bergen inspiratie.

2. Denk aan later

Wanneer je een babykamer inricht, is het belangrijk om je te realiseren dat je baby niet altijd zó klein blijft. Ga jij dus voor een budgetproof kamer? Zorg er dan ook voor dat de meubels kunnen meegroeien. Kies bijvoorbeeld voor neutrale gordijnen en een ladekast als commode. Is je kindje groter? Dan berg je hier eenvoudig het speelgoed in op. Hetzelfde geldt voor een wiegje. Een baby ligt vaak maar een paar maanden in een wieg, waarna je deze moet vervangen voor een babybed. Je moet zelf de afweging maken of je dat de moeite waard vindt.

3. Op zoek naar erfstukken

Elke familie heeft er wel één: een familieledikantje. Vaak zijn het de meeste prachtige wiegjes en babybedjes. Handgemaakt of eeuwenoud en altijd met de mooiste verhalen. Waarom zou je daar niet voor kiezen? Is het bedje niet helemaal jouw smaak? Vraag dan of je het mag voorzien van een likje verf, of bijvoorbeeld opnieuw mag stofferen. Grote kans dat je familie het juist erg leuk vindt dat je de traditie in stand houdt.

4. Basis bij budgetwinkels

Op zoek naar een babymatras, aankleedkussen, mooi vloerkleed of woonaccessoires? Budgetwinkels zijn de uitkomst. Denk dan bijvoorbeeld aan IKEA, Leen Bakker of Xenos. Koop je alles in dezelfde winkel? Dan wordt het vaak wat onpersoonlijk. Voor de basis kun je hier prima terecht. Tip: op zoek naar een voordelig babymatras? Let er dan op dat dit minimaal acht centimeter dik is. Sommige goedkope wiegmatrassen zijn te dun, waardoor je baby last kan krijgen van zijn of haar rug en spieren.

5. Kringloopvondsten

Schroom vooral niet om een gedeelte van de babykamer tweedehands bij elkaar te shoppen. Op Marktplaats en in kringloopwinkels hebben ze vaak mooie oude kasten, die nieuw ruim boven je budget zijn. Een ander item dat je goedkoop tweedehands shopt, is een schommelstoel. Schilder deze in dezelfde kleur als de muur en je hebt een mooie, fijne plek om je baby te voeden.

6. Do-it-yourself

Een ideale manier om je babykamer budgetproof te stylen, zijn do-it-yourself projecten. Niet alleen erg goedkoop, maar ook een leuke vorm van voorpret. Maak bijvoorbeeld zelf een mobile voor boven het bedje, haak een hippe deken of maak van vrolijke stukjes stof de leukste kussenhoezen. Zo wordt de babykamer niet alleen erg persoonlijk, maar ook precies jouw smaak.

7. Zorg voor een blikvanger

De babykamer helemaal afmaken? Zorg dan altijd voor een echte blikvanger. Op de muur bijvoorbeeld! De mogelijkheden zijn eindeloos. Hang bijvoorbeeld verschillende fotolijsten gevuld met mooie foto’s of gratis printables (via Pinterest) boven het bed. Kost vrijwel niets! Ook leuk: maak zelf een mooie muurschildering. Dromerige wolkjes, een mooie quote of een schattig dier. Aan een potje verf heb je genoeg. Verander je de muur liever wat vaker? Kies dan voor krijtbordverf. Wanneer de kleine wat groter is, kan hij of zij daar lekker zelf op de muur kliederen. De finishing touch? Een (letter)slinger. Zo is het altijd een feestje in de babykamer! Maak deze zelf van stof of papier. Voor een paar euro heb je zo een geweldig accessoire.