Het prijskaartje van scheiden Waar moet je aan denken?

Kostenposten
scheiden, scheuren
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
6988 keer bekeken

Scheiden is natuurlijk al vervelend genoeg. Maar het kost ook geld. We zetten de grootste kostenposten van scheiden voor je op een rij.


1. Griffierechten

Als je een huwelijk wilt ontbinden, moet je naar de rechter om dit te regelen. Let op: bij ontbinding van het geregistreerd partnerschap is dit niet altijd nodig. Als je er samen uitkomt en je hebt geen minderjarige kinderen, dan hoef je niet naar de rechter. Je hebt wel altijd een advocaat of notaris nodig voor de overeenkomst.

Als je de rechter wel inschakelt, betaal je griffierechten. Hoeveel dat precies is, hangt af van de soort rechtszaak en je inkomen. Als je een advocaat hebt dan schiet hij of zij de griffierechten voor.

Je betaalt zo’n 176 euro aan griffierechten

2. Mediator

Een mediator kan erbij ondersteunen om in goed overleg uit elkaar te gaan. En met oplossingen te komen die voor beide partijen goed uitpakken. Let op: een mediator stelt in principe geen officiële documenten op. Er bestaan wel mediators die tegelijkertijd advocaat zijn. Dit kan een hoop geld schelen.

Mediators rekenen meestal een uurtarief. Dat stellen ze zelf vast. Dus de prijs verschilt per mediator. Gemiddeld ligt het uurtarief op zo’n 150 euro. Houd er rekening mee dat een mediator vaak zo’n 5 uur nodig heeft om alles te regelen.

Je betaalt gemiddeld zo’n 750 euro voor mediation (op basis van 5 uur)

Let op. Soms heb je recht op een vergoeding voor mediation. Dat hangt af van je inkomen en dat van je partner. Je betaalt wel altijd een eigen bijdrage tussen de 45 en 90 euro (afhankelijk van je inkomen). Of je in aanmerking komt voor een vergoeding vind je op de site van de Raad voor Rechtsbijstand.

3. Advocaat

Advocaten rekenen meestal een uurtarief. Dat uurtarief stellen ze zelf vast. De kosten kunnen verschillen van 100 tot 500 euro per uur. Vraag bij het intakegesprek dus altijd naar het tarief.

Vaak valt wel te onderhandelen over de prijs. Wees daarbij niet terughoudend. Vind je één vast tarief prettiger? Als de scheiding niet te ingewikkeld is, is dit vaak wel mogelijk. Vaak ligt het vaste bedrag tussen 2.500 en 3.500 euro.

Vraag bij de intake ook naar een inschatting van het aantal uren dat de advocaat nodig heeft. Hoe lang een advocaat bezig is, hangt helemaal af van de situatie tussen jou en je partner. Het kan 6 weken duren, maar ook maanden of jaren.

Houd rekening met een uurtarief tussen de 100 en 500 euro
Houd rekening met een vast bedrag tussen de 2.500 en 3.500 euro

Let op. Als je een laag inkomen hebt, kun je misschien een vergoeding krijgen voor de kosten van de advocaat. Of dat zo is (en hoeveel dat is) vind je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Je moet wel altijd een eigen bijdrage betalen van 100 tot 750 euro (afhankelijk van je inkomen).

4. Notaris

Hebben jullie samen een koopwoning, en staat het huis op allebei jullie naam? Dan kan de notaris zorgen voor de overschrijving. Dit heet ook wel de akte van verdeling.

In Nederland stelt elke notaris zelf zijn tarieven vast. Vraag daarom altijd meerdere offertes op. Er bestaan sites waar je de tarieven van notarissen in de buurt kunt opvragen, zoals notariskosten.nl.

Hoeveel je betaalt voor een akte van verdeling kan dus verschillen. Maar houd rekening met  een bedrag tussen de 400 en 700 euro.

Let op

De genoemde bedragen in dit artikel zijn slechts indicaties. Afhankelijk van jouw scheiding kunnen de kosten hoger of lager uitvallen. Zo zal een advocaat langer bezig zijn als er een conflict is tussen jou en je partner is.

Andersom kan natuurlijk ook: als jij en je partner zoveel mogelijk zelf oplossen, kan een mediator onnodig zijn. Door zoveel mogelijk zelf te doen kun je in kosten besparen.

Neem bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant. Hierin staan alle afspraken rondom de scheiding. Afspraken over verdeling van de inboedel bijvoorbeeld. Je kunt zo’n convenant door de advocaat laten opstellen. Maar je kunt ook eerst zoveel mogelijk zelf regelen. Later kun je dan altijd nog de advocaat inschakelen. Dat kan in kosten schelen, omdat de advocaat minder tijd kwijt is.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo