Gezamenlijke lening… en dan scheiden Wat zijn je opties als je nog in scheiding ligt? (deel 1)

Lening bij scheiden
scheiden
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
981 keer bekeken

Stel, je bent getrouwd en je gaat samen met je partner een gezamenlijke lening aan: voor de aankoop van een nieuwe auto, badkamer, keuken of extra studie van één van beide. In de bloei van jullie huwelijk lijkt het een logische keuze om de lening op gezamenlijke naam te zetten… maar dan gaan jullie scheiden.


Waarschijnlijk willen jullie de lening zo snel mogelijk aflossen, zodat je ook financieel gezien van elkaar loskomt. Dan moet je het geld natuurlijk wel in één keer kunnen ophoesten. Lukt dat niet? Dan is splitsen wellicht een optie. Bij splitsen verdeel je de lening bijvoorbeeld 50/50 en laat je de lening alléén op jouw naam zetten. Of dat lukt, ligt mede aan jullie huidige situatie én de voorwaarden van de kredietverstrekker. Want als je in scheiding ligt, ben je wettelijk gezien nog getrouwd en is het vaak complex om de lening zomaar ‘even’ te verdelen. Zélfs als jullie het samen eens zijn.

Nieuwe financiële situatie

Tijdens de periode van scheiden is er immers financieel gezien nog veel onzeker. Naast (hoge) scheidingskosten zak je straks wellicht terug in een lager inkomen. Je verhuist misschien naar een andere woning waarvoor je een nieuwe inboedel nodig hebt. Wie weet moet je alimentatie betalen of blijven jullie achter met een restschuld. Of misschien trek je wel direct in bij een nieuwe partner, die al kinderen heeft en waarvan je de kosten deels meebetaald. Kortom: van alles is mogelijk.

Troebele periode, ook voor de kredietverstrekker

In deze vaak onzekere periode moet jij natuurlijk eerst je draai zien te vinden. Hoe ga je om met de nieuwe financiële situatie? Dit is ook voor de kredietverstrekker vaak een troebele periode. Wat zijn straks je inkomsten en uitgaven? Wat houd je maandelijks over om de lening van te kunnen betalen?

Lening splitsen

Eén van de opties is om de lening te splitsen: je spreekt bijvoorbeeld af dat jullie allebei 50% van het openstaande bedrag op eigen naam laten zetten. Dan is het wel noodzakelijk dat jij en je partner het eens worden, want jullie zullen allebei een handtekening moeten zetten. Splitsen is dus vaak al niet mogelijk als slechts één van beide de lening wil verdelen. Worden jullie het wél eens? Dan is het bespreekbaar.

En toch…. splitsen vaak niet mogelijk

Oké, jullie zijn het eens geworden. Nu de kredietverstrekker nog. Dat is vaak een lastiger verhaal. Een betrouwbare kredietverstrekker kijkt namelijk niet alleen naar: krijg ik het uitgeleende bedrag terug? Maar draagt er ook zorg voor dat jullie door splitsing van de lening niet in de financiële misère terechtkomen.

Zorgplicht

Het kan natuurlijk zijn dat één van beide het maandbedrag na splitsing niet of lastig kan ophoesten. Omdat er in deze periode slecht zicht is op jullie financiële situaties, zal een betrouwbare kredietverstrekker die haar zorgplicht serieus neemt niet snel akkoord gaan met splitsing zolang jullie nog in scheiding liggen.

Dus, wat te doen?

Kortom: lig je nog in scheiding en wil je van je gezamenlijke lening af? Splitsen of de lening op één naam zetten is mogelijk, zolang jullie allebei akkoord gaan. Zo niet? Dan is in één keer aflossen wellicht een optie, mits je dit bedrag in één keer kan betalen. In de meeste gevallen doe je er waarschijnlijk verstandig aan om te wachten tot jullie scheiding volledig rond is en daarna te kijken of jullie de lening kunnen splitsen.

Tip: bevries je lening bij scheiden

Geef altijd aan je kredietverstrekker door dat je in scheiding ligt. De meeste kredietverstrekkers ‘bevriezen’ dan de lening. Dit betekent dat jullie geen heropnames meer kunnen doen. Zo voorkom je dat je (toekomstig ex-)partner zomaar extra krediet opneemt, bijvoorbeeld om zijn advocaatkosten van te betalen.

Aangezien de lening op gezamenlijke naam staat, zal de kredietverstrekker deze kosten uiteindelijk ook altijd op jullie allebei verhalen.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo