Gescheiden: wat doe je met je gezamenlijke lening? De opties als je officieel bent gescheiden (deel 2)

Lening bij scheiden
echtscheiding
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3013 keer bekeken

Jarenlang was je gelukkig getrouwd en voor een grote aankoop gingen jij en je ex-partner een lening aan. In de bloei van jullie huwelijk leek het een logische keuze om deze lening op gezamenlijke naam aan te gaan. Inmiddels zijn jullie gescheiden en wil je de lening zo snel mogelijk aflossen of op eigen naam zetten. Hoe eenvoudig is dat?


Naarmate je langer officieel bent gescheiden, raak je meer en meer gewend aan je nieuwe financiële situatie. Wat betreft het splitsen van de gezamenlijke lening is dit vaak gunstig. Kredietverstrekkers zullen hiervoor altijd een aantal gegevens opvragen, inclusief bankafschriften. Die bankafschriften geven een betrouwbaarder beeld van je inkomsten en uitgaven naarmate je langer bent gescheiden en je dagelijkse leven weer ‘op orde’ is. Zo kunnen kredietverstrekkers beter beslissen of de lening splitsen verantwoord is in jullie financiële situatie.

Ideale situatie: de lening 50/50 splitsen

Lening splitsen

Een van de opties is om je lening te splitsen. Jij en je ex-partner kunnen dan in overeenstemming de lening bijvoorbeeld 50/50 verdelen. Let wel: dit is natuurlijk de meest ideale situatie. In de praktijk komt het vaak voor dat één van de partners minder inkomen heeft en het maandbedrag bij splitsing helemaal niet kan betalen. Je kunt de lening dan alsnog niet 50/50 verdelen: ook al ben je het met elkaar eens.

Contractafspraken

Als je gehuwd bent, kun je de lening niet afzonderlijk aangaan. Je tekent dus samen voor de lening. Zowel jij als je partner mogen dan afzonderlijk van elkaar doen en laten met het krediet wat je wilt. In het geval van scheiding kan dat soms problemen opleveren: je ex-partner besluit bijvoorbeeld extra krediet op te nemen voor een nieuwe auto. Dat heeft natuurlijk erg vervelende gevolgen voor jou, want omdat de lening op gezamenlijke naam staat, ben jij ook aansprakelijk voor het opgenomen bedrag. Bij een goede en betrouwbare kredietverstrekker heb je daarom vaak de mogelijkheid om de lening te laten blokkeren voor heropnamen als dit soort vervelende situaties zich voordoen.

Krediet voor de helft aflossen

Een ander voorbeeld. Jij en je ex-partner hebben een openstaand krediet van 10.000 euro. Nu zou je wellicht kunnen denken dat jij ‘jouw’ deel van 5.000 euro kan aflossen en dat de andere helft voor rekening is van je ex-partner. Helaas is dat niet het geval. De lening staat nog steeds op beide namen. Dat betekent dat je alsnog aansprakelijk bent voor het openstaande saldo.

Alles bij het oude laten

Jij en je partner kunnen er ook voor kiezen om alles bij het oude te laten. Wellicht kunnen jullie goed met elkaar door één deur en spreken jullie onderling af om de kosten 50/50 te blijven betalen. Let hierbij wel op: valt je ex-partner plotseling terug in inkomen, bijvoorbeeld door ziekte? En kan hij of zij hierdoor niet meer betalen? Dan zal de kredietverstrekker het openstaande saldo alsnog op jou verhalen.

Kortom…

Je begrijpt: een gezamenlijke lening verdelen is zo makkelijk nog niet. In de meeste situaties zal het erop neerkomen dat – ook al maak je met elkaar afspraken over de aflossing – dit altijd lastig kan zijn door de (beschermende) voorwaarden van de kredietverstrekker én de persoonlijke situatie van jou en je partner.

Tip: overweeg, overweeg, overweeg…

Als je getrouwd bent wil je er natuurlijk liever niet aan denken: wat gebeurt er met je lening na scheiden? Toch is onze tip: overweeg vooraf goed of je een lening aangaat. Want als je gehuwd bent ga je de lening altijd samen aan. Dit in tegenstelling tot wanneer je ‘slechts’ samenwonend bent. Dan heb je de keus: de lening alleen of op gezamenlijke naam aangaan.

En: welke leenvorm?

Bedenk ook of je kiest voor een doorlopend krediet (waarbij één van jullie heropnames kan blijven doen) of een persoonlijke lening. Houd altijd in je achterhoofd: bij een scheiding kunnen er vervelende situaties ontstaan, die je nooit had bedacht tijdens je gelukkige huwelijk.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo