Financiële voordelen van trouwen (deel 4) 5 punten om op te letten

Partneralimentatie bij scheiden
trouwen, taart, snijden
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
9454 keer bekeken

Trouwen is romantisch. Ook financieel gezien kan het aantrekkelijk zijn. In deze reeks lees je een aantal financiële voordelen van een huwelijk. Deze keer: partneralimentatie.


Als je trouwt, zal er direct gezien niet veel veranderen in jullie financiële situatie. Waarschijnlijk regelden jullie al veel samen: zoals de dagelijkse boodschappen, de huur/kosten van de woning etc. Maar indirect zul je wel van financiële voordelen kunnen profiteren. Bijvoorbeeld bij de belasting, of in minder prettige situaties: bij een scheiding of overlijden.

Hoelang je partneralimentatie krijgt, verschilt per situatie

Partneralimentatie

Als je bent gescheiden, en jij of je partner heeft niet genoeg inkomen om van rond te komen, dan heeft de ander de plicht om mee te betalen in de kosten. Dat heet partneralimentatie. Dat is dus een bijdrage in het levensonderhoud van de ex-partner.

Afspraken over de hoogte van de alimentatie maak je met de notaris, advocaat of een mediator. Als jullie er niet uitkomen, kan het zijn dat de rechter een bedrag vaststelt.

De wettelijke duur van partneralimentatie ligt aan de situatie:

  • Huwelijk met kinderen: maximaal 12 jaar
  • Huwelijk zonder kinderen: 12 jaar (als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar)
  • Huwelijk korter dan 5 jaar zónder kinderen: je ontvangt partneralimentatie net zolang het huwelijk duurde

De termijnen gelden ook als een geregistreerd partnerschap eindigt via de rechter. Er ligt al wel een wetsvoorstel klaar om dit in te korten naar 5 jaar.

Welke vormen van samenleven bestaan er?

  • ‘Gewoon’ samenwonen

Alle bezittingen en schulden blijven apart. Je hebt geen rechten en plichten naar elkaar. Dat kan voordelig maar ook nadelig zijn. Als je uit elkaar gaat, hoef je geen partneralimentatie te betalen. Maar bij overlijden heb je ook geen recht op nabestaandenpensioen. Tegelijkertijd erf je geen schulden.

  • Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je bepaalde afspraken maken met je partner. Bijvoorbeeld afspraken over huishoudgeld, de bankrekening of de verdeling van spullen tijdens een scheiding.

Je kunt een samenlevingscontract zelf opstellen. Maar soms wordt een notarieel samenlevingscontract (een samenlevingscontract dat door de notaris is gemaakt) als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals een nabestaandenpensioen.

  • Geregistreerd partnerschap

Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf of het huis? Dat kun je vastleggen bij de notaris, in de partnerschapsvoorwaarden.

Als jullie een kind krijgen, dan is de erkenning van de vader niet automatisch geregeld. De vader moet het kind dan eerst officieel erkennen.

Als je gaat scheiden hoef je niet per se naar de rechter (tenzij jullie minderjarige kinderen hebben). Als je er samen uit kunt komen is dat in orde.

  • Trouwen

Trouw je in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf, het huis of de erfenis? Dat kun je vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Daarvoor moet je naar de notaris.

Als een kind wordt geboren zijn beide partners automatisch ouders. De vader hoeft het kind niet officieel te erkennen, dat is al geregeld.

Als je wilt scheiden moet je altijd naar de rechter.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo