Financiële voordelen van trouwen (deel 3) 5 punten om op te letten

Recht op nabestaandenpensioen
trouwen ringen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
6362 keer bekeken

Trouwen is romantisch. Ook financieel gezien kan het aantrekkelijk zijn. In deze reeks lees je een aantal financiële voordelen van een huwelijk. Deze keer: het nabestaandenpensioen.


Als je trouwt, zal er direct gezien niet veel veranderen in jullie financiële situatie. Waarschijnlijk regelden jullie al veel samen: zoals de dagelijkse boodschappen, de huur/kosten van de woning etc. Maar indirect zul je wel van financiële voordelen kunnen profiteren. Bijvoorbeeld bij de belasting, of in minder prettige situaties: bij een scheiding of overlijden.

Bij overlijden van je echtgenoot, heb je recht op nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioen

Iedereen die werkt bouwt in Nederland meestal ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijg je maandelijks uitgekeerd nadat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Maar wat als je echtgenoot komt te overlijden? Als je bent getrouwd, een samenlevingscontract hebt of geregistreerd partner bent, dan heb je wellicht recht op een nabestaandenpensioen. Dit betekent dat de overgebleven partner een deel van het opgebouwde pensioen van de ander krijgt.

Als je niet bent getrouwd, geregistreerd partner bent of een samenlevingscontract hebt, dan loop je dit pensioen mis.

Welke vormen van samenleven bestaan er?

  • ‘Gewoon’ samenwonen

Alle bezittingen en schulden blijven apart. Je hebt geen rechten en plichten naar elkaar. Dat kan voordelig maar ook nadelig zijn. Als je uit elkaar gaat, hoef je geen partneralimentatie te betalen. Maar bij overlijden heb je ook geen recht op nabestaandenpensioen. Tegelijkertijd erf je geen schulden.

  • Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je bepaalde afspraken maken met je partner. Bijvoorbeeld afspraken over huishoudgeld, de bankrekening of de verdeling van spullen tijdens een scheiding.

Je kunt een samenlevingscontract zelf opstellen. Maar soms wordt een notarieel samenlevingscontract (een samenlevingscontract dat door de notaris is gemaakt) als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals een nabestaandenpensioen.

  • Geregistreerd partnerschap

Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf of het huis? Dat kun je vastleggen bij de notaris, in de partnerschapsvoorwaarden.

Als jullie een kind krijgen, dan is de erkenning van de vader niet automatisch geregeld. De vader moet het kind dan eerst officieel erkennen.

Als je gaat scheiden hoef je niet per se naar de rechter (tenzij jullie minderjarige kinderen hebben). Als je er samen uit kunt komen is dat in orde.

  • Trouwen

Trouw je in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf, het huis of de erfenis? Dat kun je vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Daarvoor moet je naar de notaris.

Als een kind wordt geboren zijn beide partners automatisch ouders. De vader hoeft het kind niet officieel te erkennen, dat is al geregeld.

Als je wilt scheiden moet je altijd naar de rechter.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo