Financiële voordelen van trouwen (deel 2) 5 punten om op te letten

Vrijstelling van erfbelasting
trouwen, handen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
9830 keer bekeken

Trouwen is romantisch. Ook financieel gezien kan het aantrekkelijk zijn. In deze reeks lees je een aantal financiële voordelen van een huwelijk. Deze keer: vrijstelling van erfbelasting.


Als je trouwt, zal er direct gezien niet veel veranderen in jullie financiële situatie. Waarschijnlijk regelden jullie al veel samen: zoals de dagelijkse boodschappen, de huur/kosten van de woning etc. Maar indirect zul je wel van financiële voordelen kunnen profiteren. Bijvoorbeeld bij de belasting, of in minder prettige situaties: bij een scheiding of overlijden.

Als echtegenoot kun je tot 616.880 euro belastingvrij erven

Vrijstelling erfbelasting

Als je partner overlijdt, dan kan het zijn dat je geld erft. Over dat bedrag betaal je belasting. Dit heet erfbelasting (voorheen successierecht).

Soms kun je vrijstelling krijgen tot een bepaald bedrag. Je hoeft dan gedeeltelijk of helemaal geen belasting te betalen over de erfenis. Wanneer en hoeveel vrijstelling je krijgt, dat hangt af van jouw relatie met de overledene.

De tabel hieronder laat zien wanneer je vrijstelling krijgt en tot welk bedrag:

Jij bent Bedrag vrijstelling (2013)
Partner/echtgenoot € 616.880
Kind of kleinkind € 19.535
Ouder € 46.266
Kind met een handicap € 58.604
Andere erfgenaam € 2.057

Je ziet: als echtgenoot kun je tot 616.880 euro belastingvrij erven. Deze vrijstelling geldt ook bij geregistreerd partnerschap.

Ben je niet getrouwd en geen geregistreerd partner, maar woon je wel samen? Dan krijg je vrijstelling als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Welke voorwaarden dat zijn, vind je op de website van de Belastingdienst. Als je hieraan niet voldoet, kan het zijn dat je tot ‘andere erfgenaam’ wordt gerekend. Dan kun je maar tot 2.057 euro belastingvrij erven.

Kortom: een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) kan later gunstig uitvallen als het gaat om de erfbelasting die je moet betalen.

Welke vormen van samenleven bestaan er?

  • ‘Gewoon’ samenwonen

Alle bezittingen en schulden blijven apart. Je hebt geen rechten en plichten naar elkaar. Dat kan voordelig maar ook nadelig zijn. Als je uit elkaar gaat, hoef je geen partneralimentatie te betalen. Maar bij overlijden heb je ook geen recht op nabestaandenpensioen. Tegelijkertijd erf je geen schulden.

  • Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je bepaalde afspraken maken met je partner. Bijvoorbeeld afspraken over huishoudgeld, de bankrekening of de verdeling van spullen tijdens een scheiding.

Je kunt een samenlevingscontract zelf opstellen. Maar soms wordt een notarieel samenlevingscontract (een samenlevingscontract dat door de notaris is gemaakt) als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals een nabestaandenpensioen.

  • Geregistreerd partnerschap

Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf of het huis? Dat kun je vastleggen bij de notaris, in de partnerschapsvoorwaarden.

Als jullie een kind krijgen, dan is de erkenning van de vader niet automatisch geregeld. De vader moet het kind dan eerst officieel erkennen.

Als je gaat scheiden hoef je niet per se naar de rechter (tenzij jullie minderjarige kinderen hebben). Als je er samen uit kunt komen is dat in orde.

  • Trouwen

Trouw je in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf, het huis of de erfenis? Dat kun je vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Daarvoor moet je naar de notaris.

Als een kind wordt geboren zijn beide partners automatisch ouders. De vader hoeft het kind niet officieel te erkennen, dat is al geregeld.

Als je wilt scheiden moet je altijd naar de rechter.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo