Financiële voordelen van trouwen (deel 1) 5 punten om op te letten

Fiscaal partnerschap
trouwen, jurk
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
79177 keer bekeken

Trouwen is romantisch. Ook financieel gezien kan het aantrekkelijk zijn. In deze reeks lees je een aantal financiële voordelen van een huwelijk. Deze keer: fiscaal partnerschap.


Als je trouwt, zal er direct gezien niet veel veranderen in jullie financiële situatie. Waarschijnlijk regelden jullie al veel samen: zoals de dagelijkse boodschappen, de huur/kosten van de woning etc. Maar indirect zul je wel van financiële voordelen kunnen profiteren. Bijvoorbeeld bij de belasting, of in minder prettige situaties: bij een scheiding of overlijden.

Fiscaal partnerschap

In Nederland betaal je belasting over je eigen inkomen. Je aftrekposten zijn persoonlijk. Zo kunnen ziektekosten een aftrekpost zijn. Je mag dan de kosten voor medicijnen aftrekken van de belasting. Welke aftrekposten je hebt, verschilt dus per persoon.

Als je trouwt, word je automatisch fiscale partners. Je mag dan bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling zo gunstig mogelijk verdelen: als je het slim verdeelt, kan het zijn dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Degene met het hoogste inkomen kan dan de kosten aftrekken. Daardoor heb je het meeste belastingvoordeel. Een rekenvoorbeeld:

Als je trouwt, dan ga je automatisch een fiscaal partnerschap aan

Stel, de aftrek eigen woning is 5000 euro. Jouw bruto jaarloon is 60.000 euro. Met dit inkomen val je in het hoogste belastingtarief van 52%. Het bruto jaarloon van je fiscale partner is 14.000 euro. Dat valt in het laagste tarief van 33,45%. Als je het hele bedrag aan jezelf rekent, dan is het belastingvoordeel:

52% van 5000 euro = 2600 euro.

Reken je de aftrekpost aan je fiscale partner? Dan is het belastingvoordeel:

33,45% van 5000 euro = 1.673 euro. Het voordeel voor jullie is dan:

2600 euro - 1.673 euro = 927 euro.
(Bron: belastingdienst.nl)

Welke vormen van samenleven bestaan er?

  • ‘Gewoon’ samenwonen

Alle bezittingen en schulden blijven apart. Je hebt geen rechten en plichten naar elkaar. Dat kan voordelig maar ook nadelig zijn. Als je uit elkaar gaat, hoef je geen partneralimentatie te betalen. Maar bij overlijden heb je ook geen recht op nabestaandenpensioen. Tegelijkertijd erf je geen schulden.

  • Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je bepaalde afspraken maken met je partner. Bijvoorbeeld afspraken over huishoudgeld, de bankrekening of de verdeling van spullen tijdens een scheiding.

Je kunt een samenlevingscontract zelf opstellen. Maar soms wordt een notarieel samenlevingscontract (een samenlevingscontract dat door de notaris is gemaakt) als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals een nabestaandenpensioen.

  • Geregistreerd partnerschap

Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf of het huis? Dat kun je vastleggen bij de notaris, in de partnerschapsvoorwaarden.

Als jullie een kind krijgen, dan is de erkenning van de vader niet automatisch geregeld. De vader moet het kind dan eerst officieel erkennen.

Als je gaat scheiden hoef je niet per se naar de rechter (tenzij jullie minderjarige kinderen hebben). Als je er samen uit kunt komen is dat in orde.

  • Trouwen

Trouw je in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf, het huis of de erfenis? Dat kun je vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Daarvoor moet je naar de notaris.

Als een kind wordt geboren zijn beide partners automatisch ouders. De vader hoeft het kind niet officieel te erkennen, dat is al geregeld.

Als je wilt scheiden moet je altijd naar de rechter.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo