Duizenden euro’s kwijt aan een bruiloft.. en daarna scheiden

Trouwen
huwelijk
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1819 keer bekeken

Juni 2011: Richard (29) en Ilse (31) stappen het huwelijksbootje in. Richard heeft al zijn spaargeld ingelegd en samen heeft het stel een lening afgesloten van 8.000 euro. De totale kosten van de bruiloft en huwelijksreis lopen op tot bijna 18.000 euro. Richard: “Ik dacht: waarom ook niet, je trouwt tenslotte maar één keer...”


“We besloten alles uit de kast te halen. Een kasteel met alles erop en eraan, een prachtige bruidsjurk en een super-de-luxe huwelijksreis,” aldus Richard. “Het feest was legendarisch en ik voelde me de gelukkigste man op aarde. Maar toen we weer terugkeerde naar het ‘gewone leven’, kwamen we erachter dat we veel te snel waren gaan trouwen. We pasten helemaal niet bij elkaar. Na twee jaar heel hard proberen hebben we besloten te gaan scheiden.”

Hoe groot is jullie schuld nu?

“We hebben samen dus een schuld van 8.000 euro. We betalen ieder de helft, dus ik moet de komende jaren 4.000 euro zien af te betalen. Daarover betaal ik volgens mij zo’n 13% rente. Ik gooi dus echt honderden euro’s weg voor een bruiloft die krap twee jaar heeft standgehouden. Heel erg zuur, maar het is niet anders. Nu ik gescheiden ben heb ik er wel spijt van. Daarbij had het makkelijker goedkoper gekund.”

In onze ogen kon een dure bruiloft geen kwaad

Hoe kan het dat je bruiloft zo veel kostte?

“Ondanks dat we wel wisten dat het veel zou kosten zijn we te ver gegaan in het ‘ach ja, we doen het gewoon’. Ik denk dat dat komt omdat we enkel een vaag budget hadden vastgesteld van tevoren. Daarbij wilden we allebei geen kinderen. Collegegeld, zorgverzekeringen, kleding: allemaal kosten die we zouden ‘besparen’. Daarom kon in onze ogen een dure bruiloft geen kwaad.”

Gaat het je lukken om dit af te betalen?

“Aangezien ik getrouwd was in gemeenschap van goederen moesten Ilse en ik alles wat we hadden eerlijk verdelen. Ik had dus een half interieur.. Daarnaast is alleen wonen een stuk duurder dan samen een huis delen.. Toch denk ik dat het me gaat lukken. Dit betekent wel een paar jaar niet op vakantie, overbodige uitjes afslaan en geen dure spullen kopen. Hopelijk zit ik er over een jaar of 5 anders bij.“

Zou je nog een keer willen trouwen?

“Ja, gek genoeg wel. Ik geloof zeker in de ‘ware’. Ilse en ik zijn dat alleen helaas niet voor elkaar. Maar no way dat ik ooit nog zoveel geld ga uitgeven. Ik zou dan juist eerder voor iets heel intiems kiezen.”

Wat is jouw tip voor aanstaande bruidsparen?

“Natuurlijk lijkt scheiden geen optie, maar toch mondt één op de drie huwelijken uit op een scheiding. Houd daar wel rekening mee. Bedenk ook dat het erg stressvol is om je getrouwde leven samen te starten met een dikke schuld! Spreek daarom een strak budget af. En kies je voor een lening: maak een plan over hoe jullie het samen gaan afbetalen. Of je nou bij- of uit elkaar gaat, dit is hoe dan ook verstandig.”


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo