Geld speelt vaak een rol bij scheiden Geld ruzie een geldgeheim?

Blog 4: Eef van Opdorp
Eef van Opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1102 keer bekeken

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Tot zover niks verrassends. Op feestjes hoor je regelmatig over een relatie die net op de klippen is gelopen. De reden? Dat varieert van vreemdgaan, te weinig (lees geen) seks, 'geen diep gesprek mee te voeren’, onbegrijpelijke schoonfamilies, tot een te groot uitzicht (te dik).


Bij Uitstel van Executie krijg ik wel vaak een rauwe inkijk in de wereld van ‘de ex’. Er zijn grofweg twee soorten: de geldverslindende en de geldbeluste ex.

Het gekke is dat ik nooit hoor dat Frans is gedumpt omdat hij een gruwelijke pin is die de kinderbijslag gebruikt als buffer en zijn kinderen in vooroorlogse kleding voor schut laat lopen...Of Ingrid die vindt dat ze recht heeft op drie weken luxe vakantie en een nieuwe vloer terwijl er geen geld is. En dat haar Hans de stekker eruit heeft getrokken omdat ‘ie genoeg heeft van een leven met ‘Rupsje nooit genoeg’.

Bij Uitstel van Executie krijg ik wel vaak een rauwe inkijk in de wereld van ‘de ex’. Er zijn grofweg twee soorten: de geldverslindende en de geldbeluste ex. Maar die ex was wel ooit een geliefde. Dus hoe kun je nou voorkomen dat je zo’n type naast je op de bank hebt zitten? Heel simpel: Als je net aan een nieuwe relatie begint en je maakt al meteen bonje over geld: dumpen! Ja, dat klinkt kort door de bocht maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ruzie over geld een hele sterke voorspeller is van een scheiding in de toekomst.

Professor Sonya Britt heeft meer dan 4.500 partners bestudeerd en concludeerde ook nog eens dat het niet uitmaakt of je rijk bent of arm. Ook blijkt dat een ruzie over geld veel langer doorettert dan bijvoorbeeld een ruzie over de opvoeding. Meningsverschillen over leningen, uitgaven etc. geeft intense stress en stress zorgt voor een negatieve blik op je relatie en voor je het weet zoek je de uitgang…

In tegenstelling tot de dumpstrategie in het prille begin is die uitgang bij een langere relatie in een aantal gevallen hartstikke zonde en helemaal niet nodig! Gaat het om al die andere alledaagse irritaties of gaat het eigenlijk over de basis, over geld? Wees je bewust van de kracht van geld. Als je elkaars opvattingen leert begrijpen, met elkaar realistische financiële doelen stelt en je daar ook aan houdt, dan kom je vanzelf in een positieve spiraal terecht.

Klinkt suf maar ga met elkaar naar het strand, het bos of trek een fles wijn open en neem de tijd om eens RUSTIG met elkaar geldafspraken te maken. Hoeveel moeite is dat nou?


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo