Prinsjesdag De hoeveelheid uitgelekte informatie stijgt

Prinsjesdag
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
107 keer bekeken

Morgen, 15 september, is het Prinsjesdag. Stukje bij beetje lekt steeds meer informatie uit die eigenlijk dinsdag pas naar ‘buiten’ had mogen komen. Wat is tot nu toe het grootste nieuws? Hieronder volgt een overzicht.


Werkvoorziening

Voor werkenden zal 5 miljard euro lastenverlichting worden vrijgemaakt, om hiermee 35.000 banen te creëren. De verwachting is dan ook dat de werkloosheid volgend jaar verder daalt. Daarnaast krijgen gemeenten voor de komende vijf jaar 100 miljoen euro om ‘beschutte’ werkplekken te creëren voor de zwakkeren in de samenleving.

Zorg

In totaal wordt er 375 miljoen euro vrijgemaakt voor de zorg. 20 miljoen euro wordt gebruikt om mensen te compenseren voor de problemen met de hervorming van de persoonsgebonden budgetten. Patiënten in een verpleeghuis krijgen 1.000 euro per jaar extra. De zorgpremie stijgt met ongeveer 7 euro. Het eigen risico groeit alleen mee met de inflatie. Voor diegene die er recht op hebben, stijgt de zorgtoeslag ook.

Waarschijnlijk houd je meer geld over in je portemonnee

Kinderen

290 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een verhoging van de kinderopvangtoeslag. Het vaderschapsverlof wordt verlengd van twee naar vijf dagen. Het kabinet wil het voor alle gezinnen mogelijk maken om hun peuter enkele uren per week naar de kinderopvang te brengen.

Economie

Er wordt een economische groei verwacht van 2,6%. Het begrotingstekort zal volgend jaar op 1,5% uitkomen. De staatsschuld daalt naar verwachting naar 66,2%. Na vijf jaar koopkrachtverlies, geldt in 2016 voor nagenoeg iedere bevolkingsgroep een koopkrachtstijging. Je houdt dus hoogstwaarschijnlijk meer geld over in je portemonnee.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over Prinsjedag 2015 en de gevolgen voor jouw portemonnee? Houd dan onze pagina met al het nieuws over Prinsjesdag in de gaten.