“Mijn tip is vooral: maak je eigen Duizendjesnota” Budgetcoach Eef van Opdorp over de Miljoenennota 2016

Prinsjesdag 2015
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
652 keer bekeken

Het is zover, de Miljoenennota 2016 is bekend. Budgetcoach Eef van Opdorp ziet het zonnig in: “Het is misschien niet helemaal een feestbegroting, maar er zijn zeker slingers die je kunt ophangen. Op het gebied van de toeslagen worden we beloond en de extra koopkracht is natuurlijk erg positief. Goed nieuws dus!”


Volgens Eef van Opdorp gaan ongeveer 4 op de 5 Nederlanders volgend jaar erop vooruit. “En dat is natuurlijk erg leuk (al zijn er nog steeds wel 600.000 werklozen die aan de bak willen...). Toch zijn dit allemaal gemiddelde percentages. Kijk daarom naar wat je zelf in je portemonnee hebt zitten en vertaal dit naar je eigen ‘feestbegroting’, want daar draait het uiteindelijk natuurlijk om.”

Koopkracht

Gemiddeld stijgt de koopkracht in 2016 met 2,6%. Vooral werkenden profiteren van de koopkrachtstijging. “Volgend jaar gaan ook mensen met een modaal of minimuminkomen erop vooruit. Dat vind ik een goed signaal. In andere jaren was de middenmoot, en dan vooral een alleenstaande, regelmatig de pineut. Zo krijgt een alleenstaande ouder met een modaal inkomen 4% meer koopkracht, en met een minimumloon zelfs 4,3%. De grootste koopkrachtstijging geldt toch wel voor een alleenstaande met een minimumloon: 5,3% erbij!”

Volgend jaar gaan ook mensen met een modaal of minimuminkomen erop vooruit

Toeslagen en verzekeringen

Eef: “Het wordt zeker een feestje in toeslagenland. De bezuinigingen op de huurtoeslag worden uitgesteld. Daar kunnen we voorlopig nog mooi van profiteren. De zorgtoeslag en het kindgebonden budget vallen bovendien voor veel mensen hoger uit. Volgend jaar gaan we gemiddeld 7 euro meer betalen voor onze zorgverzekering, maar als je kijkt wat we een paar jaar geleden betaalden, valt dit nog heel erg mee. Al begrijp ik natuurlijk wel: voor de één is 7 euro extra missen vervelender dan voor de ander. ”

Het kabinet kan nog veel meer voor gezinnen met kinderen betekenen

Belastingvrij schenken

Vorig jaar is de belastingvrije schenking tot 100.000 euro voor de aankoop van een nieuw huis of aflossing van de hypotheek afgeschaft. Het kabinet wil belastingvrij schenken tot dit bedrag weer opnieuw invoeren. Eef: “Goed nieuws dus. Er geldt alleen wel een leeftijdsgrens: als ouders willen schenken aan hun kind, moet hij of zij jonger dan 40 jaar zijn. Da’s jammer…”

Kinderen

Het kabinet trekt volgend jaar 290 miljard euro meer uit voor kinderopvangtoeslag. Het kabinet wil het voor alle ouders mogelijk maken om hun peuter enkele uren per week naar de crèche te brengen. Vooral gezinnen met een hoger inkomen hebben hier voordeel van. Ouders krijgen vanaf 30 euro extra per maand als zij hun kinderen naar de crèche of de naschoolse opvang brengen.

Wat zijn jouw financiële plannen voor volgend jaar? Maak je eigen 'Duizendjesnota'

Eef: “Ik vind deze maatregel echt een wassen neus. Voor werkenden zal 5 miljard euro lastenverlichting worden vrijgemaakt, om hiermee 35.000 banen te creëren. Ik denk: wil je mensen écht aan het werk hebben, zorg er dan voor dat je het stelsel van de kinderopvang beter inricht. Die paar tientjes per maand zullen hieraan niet bijdragen. En dan het vaderschapsverlof: dat wordt verlengd van 2 naar 5 dagen, nou nou… Als je naar andere landen kijkt, loopt Nederland hierin ver achter. Wat dat betreft kan het kabinet nog veel meer voor gezinnen met kinderen betekenen.”

Tip van Eef: maak je eigen ‘Duizendjesnota’

Leuk, zo’n Miljoenennota, vooral omdat we er gemiddeld op vooruitgaan. Maar hoe maak je zelf je persoonlijke feestbegroting? Eef: “Wat het kabinet doet is het koppelen van cijfers aan plannen. Dit kun jij zelf ook in het klein doen. Mijn tip is dus: maak je eigen Duizendjesnota. Het is goed om af en toe eens achterom, maar vooral ook vóóruit te kijken."

"Wil jij volgend jaar bijvoorbeeld meer gaan verdienen? Of minder geld uitgeven aan de boodschappen? Zet jouw plannen op papier, dan hebben ze meer kans van slagen. Zet er ook bij hoeveel je precies meer wilt verdienen of juist bezuinigen. Dan kun je jezelf daar uiteindelijk op afrekenen, of als je plan geslaagd is: jouw eigen feestbegroting vieren. Succes!”