De koopkracht gaat erop vooruit? Dit betekent het concreet…

Prinsjesdag
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1176 keer bekeken

Cijfers, gemiddelden, percentages... In de uitgelekte begrotingsstukken van Prinsjesdag lees je dat de koopkracht voor werkenden er met gemiddeld 2,6% op vooruit gaat. Dat zal dan wel goed nieuws zijn, toch? Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? En om hoeveel geld gaat dit?


Wat is koopkracht? Met koopkracht geef je aan hoeveel goederen een huishouden kan kopen met het besteedbaar inkomen. Jouw koopkracht kan er natuurlijk op vooruitgaan als de prijzen dalen of de inkomsten stijgen, maar ook als zowel de inkomsten als de prijzen stijgen. In dat geval moeten de inkomsten wel méér stijgen dan de prijzen.

Hoe wordt koopkracht berekend?

Er wordt gekeken wat de gemiddelde inkomsten en uitgaven zijn. Zodra de inkomsten hoger worden (zoals volgend jaar door het belastingvoordeel voor werkenden), dan heb je meer te besteden. Maar ook de prijzen van je uitgaven gaan omhoog, zoals de zorgpremie en de belasting op levensmiddelen. Met een rekensom wordt dan bepaald of je per saldo meer of minder overhoudt.

Hoeveel ga je erop vooruit?

Als de koopkracht voor werkenden stijgt met 2,6%, dan heb je dit percentage meer te besteden dan het jaar daarvoor. Stel: een gezin met twee werkende ouders en twee kinderen heeft een gezamenlijk inkomen van 45.000 euro bruto per jaar. Met een koopkrachtstijging van 2,6% hebben deze ouders 1.170 bruto per jaar meer te besteden. Dit is al gauw zo’n 50 euro netto per maand.

Hoeveel jij erop vooruit gaat, hangt af van veel factoren

Geldt dit voor iedereen?

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel jij er in jouw specifieke situatie op vooruit gaat. Het is namelijk afhankelijk van veel factoren. Heb je kinderen? Ben je alleenverdiener? Werk jij wel, maar je partner niet? Heb je inkomen uit een uitkering of uit werk? Dit speelt allemaal mee bij de vraag: ga ik erop vooruit in 2016?

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over Prinsjedag 2015 en de gevolgen voor jouw portemonnee? Houd dan onze pagina met al het nieuws over Prinsjesdag in de gaten.