We lenen met z’n allen weer ietsje meer Goed nieuws of juichen we nog te vroeg?

door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
245 keer bekeken

In de media verscheen het volgende bericht: de consument begint weer iets meer te lenen. In september zijn er voor 350 miljoen euro aan nieuwe leningen verstrekt. Dit is 1% meer ten opzichte van september 2012. Opbeurend nieuws of valt dat wel mee? En voor welke leenvorm kiezen de meeste consumenten tegenwoordig?


Eind 2008 was het maandelijks verstrekte krediet nog 650 miljoen euro. Sindsdien is de kredietverlening geleidelijk, maar flink afgenomen. Nu is er dus sprake van een lichte stijging. Bert Reitsma werkt als secretaris bij de VFN*. Wat vindt hij van dit nieuws? “Ondanks dat het nog slechts gaat om een stijging van 1%, is dit goed nieuws. Als consumenten iets meer gaan lenen, betekent dit dat ze meer vertrouwen hebben in de economie. Zij zullen dan met een verantwoorde lening meer grote aankopen gaan doen. Uiteindelijk heeft dit weer een positieve uitwerking op de economische situatie in Nederland.”

Flexibiliteit of zekerheid

Reitsma ziet dat er op dit moment voornamelijk doorlopend krediet wordt verstrekt. “Deze leenvorm wordt in een derde van de gevallen afgesloten. Het doorlopend krediet is namelijk erg flexibel. Je kunt met deze lening één keer, maar desgewenst ook meerdere keren een bedrag opnemen. Ook is er geen vaste looptijd en je kunt ervoor kiezen om maandelijks af te lossen, of een groter bedrag in één keer. Dit is voor veel mensen blijkbaar erg aantrekkelijk in deze tijd. Wil je liever zekerheid over de aflossing en een vaste looptijd dan kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening.”

Rood staan is ook lenen

Consumenten staan bovendien steeds vaker rood op hun betaalrekening. Reitsma: “Dit is een bijzondere ontwikkeling, het is namelijk een erg dure vorm van lenen. Je betaalt een forse rente. Waarom consumenten hier dan toch voor kiezen? Zij hebben vaak niet door dat het om een krediet gaat. Het is lastig om zicht te houden op je betaalrekening, op wat je precies uitgeeft. Maar rood staan is toch echt een vorm van lenen.”

Laten we een auto kopen

Waarvoor gebruiken de meeste consumenten tegenwoordig dan zo’n doorlopend krediet of andere lening? “Het kopen van een auto blijft een erg populaire reden om een lening af te sluiten. Ook wordt een lening vaak gebruikt voor de verbouwing van een woning en voor het oversluiten van lopende kredieten,” aldus Reitsma.

Wees kritisch

Reitsma heeft enkele belangrijke tips voor consumenten die nu al lenen of op dit moment overwegen om een lening af te sluiten. “Vraag jezelf goed af: wat is mijn bestedingsdoel? Ook moet je weten of je graag een flexibele leenvorm zoekt, of eentje waarbij je van tevoren precies weet waar je aan toe bent. Tot slot: kijk kritisch naar de eventuele roodstand op je betaalrekening.”

* De VFN (Vereniging van financieringsondernemingen in Nederland) zet zich in voor veilig, verantwoord en bewust lenen in Nederland.


We lenen met z’n allen weer iets meer. Goed nieuws, volgens Bert Reitsma van de VFN: dit betekent dat het consumentenvertrouwen stijgt en consumenten sneller grote aankopen zullen doen. Wat is voor jou de beste lening?