Waarom vertrouwen we onze financiën eerder toe aan mannen in pak? Zo trap je niet meer in de praatjes van zogenaamde experts

Psychologie
mannen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
247 keer bekeken

Stel, je gaat een hypotheek afsluiten. Vertrouw je dit dan eerder toe aan een verzorgde man in pak, in een mooi kantoor? Of ga je voor die man op slippers, die graag de papieren voor je uitprint in zijn omgebouwde schuurtje? Grote kans dat je – misschien onbewust – voor de eerste gaat. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Een verzorgd voorkomen en een groot bedrijfspand zegt natuurlijk niets over iemands kennis…


Autoriteit

Een pak geeft herkenbaarheid, status en macht. Dat zien we ook terug in andere beroepsvormen. Denk bijvoorbeeld aan piloten of politieagenten. Autoriteit is voor de meeste van ons een belangrijke beslissingsfactor, ook al hebben we het zelf vaak niet door. Autoriteit kent verschillende vormen: kennis, status of functie. Om welke van de drie vormen het ook gaat: de persoon in kwestie is op een bepaald vlak - in jouw ogen - beter dan jij bent. Hij of zij heeft meer kennis, een betere baan of duurdere eigendommen. We zijn van jongs af aan gewend te luisteren naar mensen met meer autoriteit. Denk bijvoorbeeld aan een leraar.

Een zelfverzekerde man in een duur uitziend pak, die werkt in een mooi kantoorpand: dat is een vorm van status. Immers: de zaken gaan vast goed wanneer alles er zo chique en verzorgd uitziet. En gaan de zaken ergens goed? Dan gaan we ervanuit dat de persoon in kwestie goed is in zijn vak en zijn sporen ruimschoots heeft verdiend.

Het zal wel goed zijn

Geeft iemand ons advies? Bewezen is dat we dan vaak automatisch zelf stoppen met nadenken. De ‘expert’ is tenslotte aan het woord. Vaak volgen we deze adviezen op, ook wanneer deze rationeel gezien niet de juiste zijn.
Doet iemand zich voor als professional? Dan gaan we er vaak automatisch vanuit dat deze persoon áltijd over meer kennis over het onderwerp beschikt dan wijzelf. Vaak heeft de expert natuurlijk gelijk, maar niet altijd. Dit argument wordt ook wel Ad Verecundiam genoemd, ofwel: ‘respect voor een hoger geplaatste’. We zijn geneigd er vanuit te gaan dat het wel goed zal zijn. Die man in pak ziet er betrouwbaar uit, hij zal je niet zomaar voorliegen, toch?

Nette bedelaars

Voor bedelaars geldt hetzelfde. Een net geklede man of vrouw geven we eerder ons wisselgeld dan die onvervalste zwerver. De net geklede bedelaar komt betrouwbaar over. Zijn verzorgde voorkomen laat ons denken dat de persoon het geld goed besteedt en het niet gebruikt voor het onderhouden van een drugs- of alcoholverslaving.

Tips

Wil jij voorkomen dat jij in de praatjes van zogenaamde experts trapt? Gebruik dan de volgende tips:

  • Controleer de expertise
    Iemands voorkomen zegt niet altijd wat over kennis. Laat je dus niet imponeren door een mooi pak of een groot kantoor. Er zijn genoeg gevallen van oplichting bekend waarbij de oplichter in kwestie overtuigend en netjes overkwam. Zeker weten dat je met een expert te maken hebt? Controleer dit dan altijd eerst even door research te doen op internet. Google bijvoorbeeld zijn of haar naam en het bedrijf, check de branchevereniging en vraag referenties aan van eerdere klanten.

  • Geloof niet in wonderen
    Lijkt een voorstel té mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Kijk het voorstel of de offerte nog eens goed na op addertjes en laat ook bekenden hun ongezouten mening geven.