Tweeverdieners opgelet: volgend jaar meer hypotheek Nieuwe hypotheeknormen voor 2016

Hypotheeknormen 2016
huis
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
373 keer bekeken

Ben jij tweeverdiener en heb je plannen om een woning te kopen? Goed nieuws! In 2016 kun je waarschijnlijk een hogere hypotheek afsluiten. Dit staat in een brief over de nieuwe hypotheeknormen van 2016, die ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Dijsselbloem (Financiën) onlangs naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.


Elk jaar worden de hypotheeknormen opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud berekent elk jaar voor elke inkomensgroep hoeveel huishoudens maximaal kunnen lenen voor een woningaankoop. Het advies zorgt ervoor dat consumenten op een verantwoorde manier hypotheken afsluiten, passend bij het inkomen.

Maximale hypotheek: het laagste inkomen telt in 2016 voor 50% mee ipv 33%

Wat gaat er veranderen?

De nieuwe hypotheeknormen vallen vooral voor tweeverdieners met hogere inkomens gunstig uit. Vanaf volgend jaar weegt namelijk het tweede inkomen voor 50% mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Tot nu toe telde dit laagste inkomen voor slechts 33% mee. Hiermee komen tweeverdieners wat betreft de maximale lening meer in de buurt van iemand die als eenverdiener een huis koopt.

Door de maatregel kunnen tweeverdieners in 2016 tot enkele tienduizenden euro’s meer lenen voor de aankoop van een huis, afhankelijk van het inkomen.

Aanrechtsubsidie

De versoepeling heeft te maken met de verlaging van de aanrechtsubsidie: een heffingskorting voor eenverdieners. Hierdoor wordt het inkomensverschil tussen twee- en eenverdieners groter: tweeverdieners gaan er netto meer op vooruit. Daarom moet het laagste inkomen van tweeverdieners ook zwaarder meetellen bij de vaststelling van de maximale hypotheek, stelt het Nibud.

Stapsgewijs naar 100%

Als er niets verandert, is er in 2023 geen verschil meer tussen de maximale hypotheek van een één- en tweeverdiener. Daarom adviseert het Nibud om het tweede inkomen de komende jaren stapsgewijs zwaarder te laten meetellen, tot 100% in 2023. Zodat er geen verschil meer is tussen hoe zwaar het inkomen meetelt van een- en tweeverdieners en de hypotheeknormen meer in lijn zijn.

En verder?

De maximale hypotheek voor alleenstaanden en kostwinnersgezinnen daalt vanaf 2016 met een paar duizend euro. Verder blijven de hypotheeknormen vrijwel onveranderd ten opzichte van 2015. Volgens de berekeningen hebben Nederlandse huishoudens gemiddeld gezien ongeveer evenveel te besteden aan hun hypotheek.