Zo overleeft je auto je lening Tips voor je autolening

Slim lenen voor je auto
4289 keer bekeken

Daar staat-ie dan! Je droomauto. Hebben! Maar helaas mis je de financiële ruimte om hem handje contantje af te rekenen. Een lening kan dan uitkomst bieden. Als die tenminste goed is afgestemd op de levensduur van je auto. Daar weet Peter A. uit Eindhoven alles van.


Je ging een auto kopen?

“Mijn eerste auto. Een Renault, bouwjaar 2006, kostprijs 5.000 euro. Alles erop en eraan. Ik was direct verkocht. Alleen had ik het aankoopbedrag niet liggen.“

Hoe heb je die auto dan betaald?

“Met een doorlopend krediet van 5.000 euro.”

Een goede keuze?

“Dat leek het wel, maar het bleek toch niet zo’n slimme zet. Een doorlopend krediet lijkt een geldpotje dat nooit leeg raakt. Dat alles met een flexibele looptijd en rente. Heel gemakkelijk, maar je moet wel je hoofd blijven gebruiken.”

Wat gebeurde er dan?

“Met het doorlopend krediet betaalde ik voor van alles en nog wat. Een vakantie, een nieuwe wasmachine, ik vulde er tekorten op mijn rekening mee aan… overal gebruikte ik dat potje voor. Maar ondertussen was ik dus niet bezig met het aflossen van de lening voor die auto!”

En die auto had zeker ook niet het eeuwige leven?

“Nee, helaas niet. Die Renault overleed na een aantal jaar. Toen had ik dus geen auto meer, maar wel de lening die ik ervoor had afgesloten. Niet de meest leuke situatie.”

Hoe heb je het uiteindelijk opgelost?

“Met de aanschaf van mijn nieuwe woning. De restschuld van het doorlopend krediet nam ik mee in de nieuwe hypotheek. Beter laat dan nooit, maar al met al kostte die auto me bijna net zoveel als een Rolls Royce.”

Peter A: "Al met al kostte die auto me bijna net zoveel als een Rolls Royce"

Een dure les?

“Absoluut! Dat overkomt me geen tweede keer. Ik weet nu dat ik aflossing van de lening en afschrijving van de auto slimmer op elkaar af had moeten stemmen. Nu lag mijn Renault al lang en breed op het autokerkhof en liep de lening maar door. Zonde van mijn geld.”

Slimme tips voor verstandig leengedrag

Wil je niet zoals Peter uiteindelijk de hoofdprijs betalen voor je nieuwe auto? Maar heb je het geld ook niet direct voorhanden? Met deze tips leen je zonder financiële kopzorgen.


Tip 1: Ga testsparen

Kun je de lening, aflossing en rente wel maandelijks betalen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Twijfel je daaraan, spaar dan een paar maanden achter elkaar eenzelfde bedrag. Lukt dat, dan moet het aflossen van de lening ook lukken. Plus, je hebt alvast een extra buffer gespaard!

Tip 2: Loop in de leenpas

In de eerste jaren na aanschaf gaat de afschrijving van je auto snel. Wil je niet blijven betalen voor je oude auto terwijl je al toe bent aan een nieuwe? Zorg dan dat de aflossing van je autolening gelijkloopt met de afschrijving.

Tip 3: Goed voorbereid, goed verzekerd

Koop je een auto met financiering, zorg dan ook voor een passende autoverzekering. Het zou toch zonde zijn als je auto total-loss raakt. Dan blijf je niet alleen met een wrak zitten, maar ook met een flinke restschuld.

Tip 4: Ook dat komt er bij kijken

Autorijden zorgt voor meer kosten dan alleen de aanschafprijs. Vergeet die bijkomende kosten niet in de berekening van je maandlasten. Brandstof, belasting, APK, verzekeringen, reparaties … ze kunnen de kosten aardig opdrijven. Zorg dat je ook daar financieel op voorbereid bent.


Welke autolening past bij jou? Kijk hier wat er mogelijk is.