Studeren zonder stufi? Lees de ‘Geldwijzer Studenten’

Sociaal leenstelsel
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
505 keer bekeken

Vanaf 1 september 2015 maakt de basisbeurs plaats voor het sociaal leenstelsel. Daarom komt het Nibud met een herziene versie van de ‘Geldwijzer Studenten’. Hierin vind je alles over de aankomende veranderingen en lees je handige tips voor studeren zonder stufi.


In de Geldwijzer Studenten bundelt het Nibud alle belangrijke informatie rondom het nieuwe stelsel én studeren in het algemeen. Zo wil het Nibud zowel studenten als hun ouders goed op de hoogte houden.

Alles over sociaal leenstelsel

De Geldwijzer Studenten geeft antwoorden op vragen als: wie valt nu onder welk studiefinancieringsstelsel? Wat zijn de voorwaarden van het sociaal leenstelsel en hoe zit het met terugbetalen van de studieschuld? Ook lees je alles over de regels die gelden voor een bijbaantje naast je studie.

Tips voor studenten en ouders

De gids biedt tevens veel praktische adviezen. Waar kun je op letten als je kiest voor een lening bij DUO? Hoe kun je ervoor zorgen dat je het studentenleven leuk én betaalbaar houdt? Achterin de gids kunnen studenten eenvoudig hun inkomsten en uitgaven bijhouden. Ook geeft het Nibud advies aan ouders hoe zij hun kind(eren) financieel kunnen ondersteunen.

Aanvragen

Je kunt de Geldwijzer Studenten bestellen via winkel.nibud.nl. Hier vind je ook een preview van de gids.

Sociaal leenstelsel in het kort:

  • De basisbeurs in het hoger onderwijs wordt afgeschaft (280 euro per maand voor uitwonende studenten en 103 euro voor thuiswonenden).
  • Bachelorstudenten die een nieuwe masteropleiding beginnen verliezen de basisbeurs ook.
  • In plaats van de basisbeurs kunnen studenten geld lenen bij DUO.
  • De lening terugbetalen mag binnen 35 jaar (nu nog 15 jaar).
  • De aanvullende beurs blijft bestaan voor studenten met ouders die maximaal 46.000 euro bruto per jaar verdienen. Bij studerende broers of zussen is de aanvullende beurs soms ook mogelijk als de ouders meer dan 46.000 euro verdienen. De aanvullende beurs gaat met 100 euro omhoog naar 378 euro.