Steven: “Rood staan… wil je écht daarvoor werken?”

Persoonlijke ervaringen
man, alleen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
714 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Steven (48).


Steven is zelfstandige en geeft consultancy en training aan bedrijven. Hij vertelt: “Ik sta nooit in het rood. Ik heb wel de mogelijkheid om rood te staan op mijn betaalrekening. Maar ik probeer het altijd zo goed mogelijk te voorkomen.” Waarom? “Het kost gewoon heel veel geld!”

12% rente of meer

Hij vervolgt: “Ik weet niet precies hoeveel rente je betaalt. Maar ik denk dat het al gauw tegen de 15% rente loopt. Misschien nog wel meer. Het verschilt volgens mij ook per situatie. Nou, reken maar uit, Stel dat je continu 1.500 euro rood staat. Dan betaal je dus echt veel rente.”

Doorlopend krediet voordeliger

Steven heeft een oplossing om niet rood te hoeven staan: “Ik heb een doorlopend krediet afgesloten. Er is namelijk niets mis met geld lenen. En ik wil daar ook best een vergoeding voor betalen. Maar dan wel een redelijke vergoeding. Ik betaal nu geloof ik zo rond de 5% rente. Dat vind ik prima. Maar 15%? Liever niet.”

Voor een verbouwing heb ik een doorlopend krediet afgesloten

Aflossingsvrije hypotheek

“Ik gebruik het doorlopend krediet voor de verbouwing van mijn huis. Ik wilde liever geen hypothecaire lening afsluiten. Onze hypotheek is voor een deel aflossingsvrij. Als ik dan ook nog mijn hypotheek zou verhogen voor de verbouwing, dan heb ik stráks een probleem met afbetalen. Ik wil er nu voor zorgen dat ik zoveel mogelijk kan afbetalen. Een doorlopend krediet was daarom wat mij betreft de beste optie.”

Elke maand aflossen

“Ik vind het doorlopend krediet geweldig. De kosten zijn redelijk en het systeem zit goed in elkaar. Als ik geld nodig heb, dan staat het dezelfde dag nog op mijn rekening. Ik weet ook precies dat ik vanaf dat moment misschien wel een paar honderd euro per maand moet aflossen. Nou, prima. Dat weet ik dan en het is in ieder geval overzichtelijk.”

Achteraf inzicht

“Bij rood staan gebeurt precies het tegenovergestelde,” vervolgt Steven. “Als je het niet goed in de gaten houdt, merk je pas tijdens het openen van je rekeningafschriften dat je – laten we zeggen - 300 euro teveel hebt uitgegeven die maand. Op dat moment is het al te laat en heb je al veel rente betaalt over die roodstand. Je geeft dan ongemerkt geld uit dat eigenlijk niet van jou is.”

Als je rood staat geef je – vaak ongemerkt - geld uit dat niet van jou is

Rood staan door creditcard

Staat Steven zelf echt nooit in het rood? “Heel soms,” vertelt hij.“ Dat gebeurt nog wel eens na een vakantie. Dan zit je met creditcardkosten die pas veel later worden afgeschreven. Daar houd ik niet altijd voldoende rekening mee. Je bent dan al een tijdje terug van vakantie, zit weer in je normale ritme en dan worden ineens die creditcardkosten nog afgeschreven. Soms is dat een hele hap en kom ik toch even in het rood.”

Voordelige alternatieven

Sta jij wel eens in het rood? Een tip van Steven: “Reken eens uit wat rood staan je eigenlijk écht kost. Wil je echt daarvoor werken? Want dat is in feite wat er gebeurt als je rood staat. Je maakt echt veel kosten. Sta daar goed bij stil. Je kan ook naar alternatieven zoeken. Voor mij is dat een doorlopend krediet. Maar misschien zijn er nog wel meer voordelige mogelijkheden.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.