Rein: “Met een computerprogramma beter zicht op mijn inkomsten en uitgaven”

rood staan
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
541 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Rein (53).


“Ja, ik sta wel eens in het rood”, antwoordt Rein op onze vraag over zijn ervaringen met rood staan. “Dat gebeurt regelmatig aan het eind van de maand. Dat komt nu eenmaal af en toe zo uit: een plotselinge uitgave of een rekening die vlak voor het eind van de maand nog betaald moet worden, bijvoorbeeld. Ik houd dat erg goed in de gaten en zuiver het altijd snel aan.”

Elke maand saldo aanvullen

Rein, die werkt op de afdeling Kwaliteit en Ontwikkeling bij een middelgrote krantendrukkerij en vertelt verder: “Voorheen had ik een krediet op de betaalrekening. Niet handig, want zo neem je veel gemakkelijker geld op met je betaalpas. Dat heb ik opgezegd waardoor het saldo elke maand weer moet zijn aangevuld. Zo blijft mijn roodstand beheersbaar.”

Goed inzicht werkt echt

Volgens Rein is een goed inzicht hebben in je financiële zaken de beste manier om roodstand zoveel mogelijk te voorkomen. “Het klinkt misschien als een cliché, maar dat werkt echt. Goed bijhouden wat er elke maand binnenkomt en uitgaat. Zo weet je precies waar je het geld aan uitgeeft en houd je het overzicht.”

Elke dag kijk ik even in mijn digitaal huishoudboekje om te zien hoe ik er financieel voorsta. Dat werkt.

Dankbaar gebruik van moderne mogelijkheden

Schreef je vroeger in een schriftje je inkomsten en uitgaven op, tegenwoordig zijn er enorm veel middelen om dit bij te houden. Op je computer, telefoon of tablet kun je met allerlei programma’s je uitgavenpatroon perfect in kaart brengen. Rein maakt daar dankbaar gebruik van. “Eerst hield ik mijn inkomsten en belangrijkste uitgaven  bij in een Excel-sheet. Schreef ik elke dag precies op wat ik binnenkreeg en uitgaf. Daarnaast gebruik ik al enkele jaren bankingtools, een enorm handig programma.”

Alles netjes onderverdeeld voor helder overzicht

“Met bankingtools heb ik een nog beter overzicht van mijn inkomsten en uitgaven. Ik kan alles onderverdelen in aparte categorieën. Van eten en drinken tot schoeisel: elke uitgavenpost heeft een eigen categorie. Alles staat netjes onderverdeeld en zo houd ik een helder overzicht. Wat helemaal handig is, is dat ik met deze computertool de nodige gegevens zo uit mijn online bankiergegevens kan halen. Dat maakt het huishoudboekje een stuk eenvoudiger om mee te werken.”

Investeer in een digitaal huishoudboekje

Reins tip is dan ook om zo’n tool aan te schaffen. "Voor mijn computertool heb ik eenmalig twintig euro betaald. Maar die investering heb ik er echt razendsnel uitgehaald. Regelmatig kijk ik er eventjes op om te zien hoe ik er financieel voorsta. Zo houd ik het overzicht, waardoor ik maar heel af en toe en heel kort rood sta.”


Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo