Permanent rood staan Hoeveel kost dat eigenlijk?

Rekenvoorbeeld
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2467 keer bekeken

Wellicht sta je er niet zo bij stil. Maar rood staan is ook lenen, en het kost een hoop…


Rood staan is misschien wel de makkelijkste vorm van lenen. Bedenk je wel dat de rente over die rode cijfertjes erg hoog is. Vaak ligt dit zo tussen de 10% en 15%.

Totale kosten

Vaak wordt gedacht dat je bij rood staan alleen rente betaalt, want die zie je terug op je betaaloverzicht. Maar je betaalt meer. Als je de kosten van rente over een langere periode bekijkt, bijvoorbeeld een jaar, dan liggen de totale kosten hoger. Hier zitten namelijk ook de kosten in van je betaalpas- en rekening. Deze kosten hebben invloed op het totale rentepercentage.

Hoger bedrag, hogere rente

Je betaalt rente vanaf het moment dat je rood staat, net zolang tot je weer een positief saldo hebt. Het is dus verstandig om het bedrag zo snel mogelijk aan te vullen. Let ook hier op: hoe hoger het bedrag dat je rood staat, hoe méér rente je betaalt.

Nog dezelfde dag weer in het groen

Banken berekenen de rente vaak per 24 uur. Als je plotseling in het rood komt te staan, en je vult het bedrag dezelfde dag nog bij, dan hoef je waarschijnlijk géén rente te betalen. Immers: je hebt het dezelfde dag weer rechtgetrokken. Let op: er wordt wel vaak een bepaald tijdstip gekozen waarop die 24 uur ingaan. Zorg dat je weet wanneer dat is, om te voorkomen dat je alsnog rente moet betalen.

Hoe duur is rood staan nu precies? Een rekenvoorbeeld:

Bank A

Stel, je staat permanent 2000 euro rood. Bij bank A betaal je jaarlijks gemiddeld 12,5% rente.

Over 2000 euro betaal je dan jaarlijks 2000 x 12,5% = 250 euro aan rente.

Bank B

Bij bank B betaal je voor 2000 euro rood staan jaarlijks een rente van 13,1%.

Dan betaal je 2000 x 13,1% = 262 euro rente per jaar.

Bank C

Bij bank C betaal je voor 2000 euro rood staan jaarlijks een rente van zo’n 11%.

Dan betaal je 2000 x 11% = 220 euro rente per jaar.

Hoeveel kost €2000,- rood staan?

Doorlopend krediet

Je ziet dat rood staan veel geld kost. Soms kan een doorlopend krediet dan voordeliger zijn. Stel, je neemt een doorlopend krediet van 5000 euro, en je neemt 2000 euro op. Bij een goede deal betaal je zo’n 6% rente.

2000 x 6% = 120 euro aan rente per jaar.

Dat bespaart dus al gauw zo’n 100 tot 140 euro per jaar. Reken dus altijd goed welke leenvorm voor jou het voordeligst is.

Let op

Vaak is de rente variabel. Dat betekent dat de bank de rente elk moment kan wijzigen. Maar het is wettelijk vastgesteld dat de rente nooit boven de 15% mag zijn.


Voor rood staan betaal je vaak een behoorlijke rente. Soms zijn andere leenvormen veel voordeliger, zoals een doorlopend krediet. Dat kan je veel geld besparen.


Tags
google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo