Overstappen: van wirwar van leningen naar één voordelig krediet Kevin: “Ik betaal nu veel lagere rente”

Overstappen
oversluiten
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
804 keer bekeken

Een autolening, een openstaand saldo op meerdere creditcards én roodstand op je betaalrekening... Wat doe je als je zoveel leningen hebt lopen dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Kevin (36) besloot om alles over te sluiten.


Kevin woont samen met zijn vriend Steven in Zwolle. Hij vertelt: “We hebben allebei een gemiddeld inkomen. Niet slecht, maar toch stonden we structureel zo rond de 5000 euro rood. Dat komt ook wel door onze levensstijl. We genieten van het leven, gaan regelmatig uit eten, doen leuke uitstapjes met vrienden en letten daarbij niet op de kleintjes.”

Voor onze auto betaalden we maandelijks ruim 130 euro

Auto op afbetaling

“Twee jaar geleden waren we toe aan een nieuwe auto. Bij de dealer zagen we een Citroën van 20.000 euro. We moesten zo’n 8.500 euro aanbetalen. Dat hadden we niet voorhanden dus zijn we extra rood gaan staan. We hebben ook wat extra geleend bij vrienden, maar dat hebben we inmiddels afgelost. Bij de dealer sloten we vervolgens een krediet af van ruim 11.000 euro. Onze looptijd lag op vier jaar en we betaalden maandelijks zo rond de 130 euro af. Naar de rente keken we toen niet.”

Brei aan creditcards

“Steven en ik hadden onze portemonnee ook vol zitten met creditcards van verschillende winkels. Hij had er één van de Bijenkorf, ik van Wehkamp en een luxe kledingwinkel. Ook hadden we allebei een creditcard van onze bank, zat gratis bij de betaalrekening inbegrepen. Onnodig, maar we maakten er wel flink gebruik van.”

Weggegooid geld

“We hadden totaal geen overzicht op onze financiën. Dat leidde soms tot gênante situaties. Dan stond ik weer eens in de winkel en kon ik niet pinnen, omdat er plotseling weer een bedrag was afgeschreven van een creditcard. Ik vond het beschamend dat Steven en ik met een prima inkomen toch telkens weer geldproblemen hadden.”

Alles doorgelicht

“Ik was er zo zat van dat ik me er op een avond in ben gaan verdiepen. Wat bleek? Ongemerkt jasten we er honderden, zo niet duizenden euro’s aan rente doorheen. Ik kwam erachter wat een ‘jkp’ is, dit is het percentage met daarin alle kosten van de lening. Ik zag ook dat we over onze autolening een dikke 10% rente betaalden. Ik geloof dat we jaarlijks wel zo’n 1.500 euro door de wc spoelden, en dan gaat het alleen om die autolening. Over de roodstand en betaalkaarten betaalden we zelfs 15% rente. Zonde van het geld.”

Van 15% rente over rood staan naar 6,5% over een persoonlijke lening

Op zoek naar een oplossing

“Ik keek een beetje rond op internet en kwam erachter dat je al je openstaande leningen in één keer kunt oversluiten. Je sluit dan een andere lening af om al je andere leningen mee af te lossen. Tegen een lagere rente. Ik nam contact op met verschillende aanbieders en koos voor de voordeligste optie. Zij regelden het oversluiten gratis. We hebben nu één persoonlijke lening van ongeveer 14.000 tegen zo’n 6,5% rente. Alles is overzichtelijk en transparant, dat was het voorheen niet.”

Op naar schuldeloosheid

“We hebben schoon schip gemaakt en alles op tafel gegooid. Alle klantenkaarten en creditcards hebben we via aangetekende brieven opgezegd en daarna doorgeknipt. We hebben bewust gekozen voor een aflopende lening, zodat we niet in de verleiding komen om opnieuw extra geld op te nemen. We hebben weliswaar nog steeds een flinke schuld, maar we weten wél waar we aan toe zijn en hebben overzicht. Over een paar jaar hopen we dan eindelijk helemaal schuldenvrij te zijn.”


Hoeveel rente zou jij betalen bij een lening bij Freo?