Ook optie rood staan nu geregistreerd bij BKR

BKR
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
7403 keer bekeken

Een BKR-registratie wil niemand. Toch krijgen veel Nederlanders per 1 december wel zo’n aantekening. Vanaf dat moment registreert het Bureau Krediet Registratie (BKR) namelijk ook een optie tot rood staan. En zo’n melding kan gevolgen hebben voor wat je mag lenen als je bijvoorbeeld een hypotheek gaat afsluiten. Maar gelukkig zijn er alternatieven voor het rood staan.


Rood staan. Wie kent het niet? Fijn, wat extra geld achter de hand voor als de nood echt aan de man is. En die kapotte vaatwasser die nu gekocht moet worden- en niet pas over twee dagen als je salaris is gestort.

Toch is rood staan niet alleen maar zaligmakend. Uiteindelijk is het geen extra service van de bank, maar gewoon een lening. En een dure ook. Vaak berekenen banken tussen de 10% en 15% rente. En betaal je ook nog eens voor het hebben van een betaalpas en –rekening.

Daarbij wordt rood staan dus voortaan geregistreerd bij het BKR. Voor de mogelijkheid om een negatief saldo vanaf 250 euro of hoger op je betaalrekening te hebben, krijg je vanaf 1 december een positieve registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Nu is dat nog bij 500 euro of hoger. En in de nieuwe regeling mag je dus ook nog slechts 1 maand rood staan. Voorheen was dit nog 3 maanden. Sta je dus meer dan 1 maand 250 euro of meer rood, dan wordt je registratie bij het BKR dus positief. Die positieve registratie betekent niet meteen problemen. Maar houd er wel rekening mee dat je bijvoorbeeld minder kan lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een minder hoge hypotheek.

Grotere gevolgen heeft een negatieve registratie bij het BKR. Mensen die hun maandelijkse betalingsregeling niet nakomen, krijgen een negatieve BKR-registratie met bijvoorbeeld code A1. Zodra je die betaling hebt gedaan, wordt deze omgezet naar code H. Deze geeft dan aan dat door jou aan alle verplichtingen zijn voldaan. Een negatieve registratie wordt hierdoor een positieve registratie. Voor precieze gevolgen van rood staan de voorwaarden van je bank, want de voorwaarden en gevolgen van rood staan lopen nogal uiteen.

Gevolgen voor hypotheek

Bij zo’n melding weigert een bank je in principe geen krediet. Maar als je lopende kredieten hebt, rekent een bank of hypotheekverstrekker wél mee dat je dat geld niet kan gebruiken voor een aflossing op een nieuwe lening. En dat kan van invloed zijn op je maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag.

Zo berekende Vereniging Eigen Huis dat iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 1 december ongeveer 2800 euro minder hypotheek krijgt dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8400 euro.

Voordelig geld lenen

Wat de exacte gevolgen ook zijn van de nieuwe wetgeving, feit blijft dat rood staan duur is. Merk je dat je vaak rood staat, overweeg dan eens een doorlopend krediet . Je hebt dan dezelfde mogelijkheid om geld op te nemen net als bij rood staan én het is vaak goedkoper.

Denk je meer aan een persoonlijke lening ? Onthoud dan dat deze meer geschikt is om van je lening af te komen. Want: je lost af, maar je kunt niet meer opnemen. Daar staat tegenover dat je altijd boetevrij kunt aflossen. En er zijn geen verrassingen, want zowel de looptijd, als het bedrag dat je aflost staat altijd vast. En ook het rentepercentage. Zo weet je wat je leent . Kom je er niet uit? Dan helpt de vergelijkingwebsite Independer je verder.

Horen hoeveel rood staan je nu eigenlijk kost? Het tv-programma Kassa besteedde op 22 oktober een uitzending aan de hoge kosten van rood staan.