Michael: “Ik begin elke maand met een positief saldo en eindig steeds in het rood”

rood staan
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1577 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Michael (32).


Michael is keukenmanager in een hotel en staat elke maand wel rood, vertelt hij: “Toen ik nog bij mijn ouders woonde, heb ik die mogelijkheid aangevraagd en dat heb ik nooit teruggedraaid. Vanuit mijn ouders verhuisde ik veertien jaar geleden naar een huurhuis. Het extra geld dat ik door rood te mogen staan kon opnemen, kwam daarbij helemaal goed van pas. Zo’n verhuizing breng immers veel onvoorziene kosten met zich mee. De rente was toen trouwens ook een stuk lager dan nu. Dat maakte de keuze om rood te staan ook een stuk eenvoudiger.”

Maar nu sta je dus nog steeds regelmatig rood?

“Ja, het is een soort gewenning geworden. Ondanks dat ik een goede baan heb en een goed salaris verdien, blijft die roodstand terugkomen. Ik begin elke maand met een positief saldo, als mijn salaris is gestort. Maar in de loop van de maand sluipen er toch weer van die onverwachte uitgaven in. Geen grote dingen, maar een uitgave hier en daar. En zo eindig ik de maand toch weer in het rood.”

“Ooit wil ik het wel volledig inlossen, maar nu nog niet.”

Nooit een poging gewaagd om uit de rode cijfers te blijven?

“Oh, jawel hoor. Ik kan nu maximaal duizend euro rood staan. Een poos terug heb ik dat terug laten brengen tot vijfhonderd euro. Maar toen wilden we op vakantie en daarvoor was het toch wel gemakkelijk om meer rood te kunnen staan. Dus daarom heb ik de limiet weer terug naar duizend euro gezet. Na de vakantie heb ik dat nooit meer teruggedraaid. Nu ben ik weer helemaal gewend aan de mogelijkheid om duizend euro rood te staan.”

Vind je het vervelend om elke maand rood te staan?

‘Kijk, die rente die ik erover betaal, is natuurlijk weggegooid geld. Ik weet dat die rente fiks is. Maar heel eerlijk gezegd? Nee, ik vind dat niet echt een groot probleem. Zeker als ik dat afzet tegenover het gemak van rood kunnen staan. Toch vind ik het idee van elke maand rood staan en zo geld weggooien, niet zo leuk. Dat knaagt af en toe wel. Ooit wil ik het daarom wel volledig gaan inlossen en die roodstand voorgoed vaarwel zeggen. Maar nu nog niet. Nu vind ik het vooral gemakkelijk. Ik maak me er niet echt druk over.”

Lachend: “Maar laatst wilde mijn vrouw ook krediet aanvragen op haar eigen betaalrekening. Toen heb ik haar gezegd dat het slimmer is om dat niet te doen. Eén betaalrekening met roodstand is meer dan genoeg voor ons huishouden!”


Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo