Marieke verbouwt: “De verbouwing is klaar en alles binnen het budget”

Verbouwen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2967 keer bekeken

Marieke (38) waagt dit voorjaar de stap: ze koopt haar eerste woning. Een echt klushuis waar alles aan moet gebeuren. Nu – 5 maanden later – is de ‘killerverbouwing’ klaar. Hoe is het Marieke vergaan? Ze vertelt.


“Begin mei kreeg ik de sleutel van het huis. Direct daarna zijn we begonnen met het sloopwerk. Alles moest eruit: muren, vloer, plafond… We hadden behoorlijk wat werk te doen. Gelukkig had ik een goed team om me heen.”

Naam: Marieke
Leeftijd: 38
Beroep: office manager en zzp’er
Woonplaats: Arnhem

Woningtype: benedenwoning
Bouwjaar: 1910
Perceeloppervlakte: 134 m2
Woonoppervlakte: 57 m2
WOZ-waarde: 106.000 euro
Aankoopprijs: 70.000 euro
Hypotheek (incl. k.k. + bouwdepot): 96.000 euro

Bruto maandlasten: 440 euro
Netto maandlasten: 350 euro
Verwachte verbouwkosten : 15.000 euro
Uiteindelijke verbouwkosten: 19.500 euro

Planning als leidraad

“Ik had zo’n 5 weken ingepland voor het sloopwerk en de grotere verbouwwerkzaamheden, zoals vloer leggen, muren stuken, wc verbouwen en keuken plaatsen. Mede door een burn-out heeft dit allemaal wat langer geduurd. Dat de planning is uitgelopen is eigenlijk niet zo erg. Ik logeerde tijdelijk bij mijn ouders en daar kon ik zolang blijven als ik wilde. De planning was dus meer een leidraad.”

Vóór de verbouwing

Het dakje boven de keuken was verrot, dit kostte extra tijd

Oeps, een rot dak…

“Een andere oorzaak van de vertraging was dat een deel van het dak verrot bleek te zijn. Daar kwamen we achter toen we het plafond in de keuken wilden vervangen. Er bleek ooit een enorme lekkage te zijn geweest. De schade is nooit goed hersteld. Dit wist ik niet. Gelukkig deed de woningbouwvereniging niet moeilijk. Met één telefoontje was het geregeld. Er werd direct een aannemer gestuurd. Het kostte me geen extra geld maar de verbouwing duurde hierdoor wél wat langer.”

Meevallers

“Afgezien van dat dak is het me allemaal enorm meegevallen. De meeste gebreken lagen al aan de oppervlakte, zoals de vloer die voor een deel aangetast was door zwam. Dit had ik vooraf al ingecalculeerd samen met de aannemer.”

Ná de verbouwing: de woonkamer

Binnen het depot gebleven

“Van mijn bouwdepot van 20.000 euro heb ik 19.500 euro opgemaakt. Daar heb ik eigenlijk alles van gedaan, behalve de tuin. Ik heb veel spullen op Marktplaats of via restpartijen gekocht. De vloer in mijn woonkamer heb ik weer via de aannemer van mijn buurman (die ook aan het verbouwen was) gekocht. Omdat ik de vloer direct kocht kreeg ik korting. Al met al heb ik duizenden euro’s bespaard.”

Subsidie voor isoleren

“Omdat ik de woning isoleerde met onder meer dubbel glas heb ik bij de gemeente nog 500 euro aan subsidie aangevraagd. Een tip voor andere verbouwers: betaal de factuur voor de isolatiewerkzaamheden níet voordat je goedkeuring hebt van de gemeente. Ik deed dat en nu duurt het allemaal een stuk langer voordat ik de subsidie krijg.”

Voor slechts 700 euro heb ik de keuken van mijn dromen gekocht én geplaatst

Ná de verbouwing: toilet, keuken en slaapkamer

Trots op de keuken

“Waar ik het meest trots op ben? De keuken, die is echt gaaf geworden! Ik kocht ‘m voor 100 euro op Marktplaats. Het meeste geld zit in de plaatsing: zo’n 600 euro. Ik ben er sowieso erg trots op dat ik de complete verbouwing voor zo weinig geld heb kunnen doen. Het toilet is prachtig geworden, net als de woonkamer. Ik woon nu in een mooi, warm en knus huis. Precies wat ik wilde.”

Aanbouw

“In de toekomst wil ik een aanbouw plaatsen en de tuin moet ook nog aangepakt worden. Hiervoor ga ik mijn bouwdepot verhogen. Ik zit echt nog in de ideeënfase dus een concrete begroting is er nog niet. Ik heb met mijn aannemer berekend dat bij een conventionele aanbouw de kosten zo’n 10.000 euro zijn, daar wil ik onder blijven. Daarom kijk ik nu naar alternatieve bouwmethoden, zoals bouwen met strobalen en leem of een zeecontainer.”

Ná de verbouwing: de tuin

Tip: kies je aannemer zorgvuldig

“Al bij al is de verbouwing goed verlopen én ik ben netjes binnen mijn budget gebleven. Mijn tip voor andere verbouwers: zorg dat je een aannemer kiest die je volledig vertrouwt en overleg grondig over je plannen. Ga desnoods eens kijken bij andere projecten van het bedrijf. Ik had echt een fijne aannemer en dat heeft me een hoop rust gegeven. Tot slot loont het om rond te struinen op Marktplaats. Het kost veel tijd, maar als je goed zoekt vind je prachtige spullen voor heel weinig geld.”


Welke lening past bij jou?