Luc: “Schaam je niet voor een lening, zolang je er verstandig mee kunt omgaan”

Persoonlijke ervaringen
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
312 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Luc (48).


Luc staat op dit moment rood op zijn betaalrekening. Hij vertelt: “Dat ik rood sta, is uit puur gemakzucht. Het ligt er net aan welke rekeningen ik moet betalen. Staat het vakantieseizoen voor de deur? Dan sta ik eerder in de rode cijfers dan wanneer dat niet zo is. Het belangrijkste is dat ik nooit rood sta op mijn creditcards.” Waarom? “Roodstaan op je creditcard kost gewoon heel veel geld!”

15% rente

Luc legt uit: “Naast mijn betaalrekening heb ik twee creditcards. Daar betaal ik de spullen en diensten mee die ik bestel via internet. Een nieuwe laptop bijvoorbeeld, of een vakantie. Als ik iets nodig heb, dan koop ik het altijd direct. Ik houd er niet van om er eerst voor te sparen. Daar ben ik veel te ongeduldig voor. Maar, ik weet ook dat het erg duur is om rood te staan op je creditcard. Je betaalt volgens mij wel 15% rente! Als de rekening van mijn creditcardmaatschappij op de deurmat valt, betaal ik deze meteen.”

Roodstaan op je betaalrekening

Luc vervolgt: “Dat kan af en toe betekenen dat ik rood sta op mijn betaalrekening. Ik heb een limiet ingesteld van € 1.000 per maand waar ik niet overheen kan gaan. De ene maand kom ik dichtbij dat bedrag, de andere maand niet. Mijn geld gaat vooral op aan vaste lasten, boodschappen en leuke uitjes. Geen bijzonderheden dus.”

Vergelijk meerdere kredietaanbieders

Luc vindt het niet zo erg om rood te staan bij zijn bank. “Bij mijn bank betaal ik ongeveer drie tientjes per jaar aan rente. Dat vind ik te verwaarlozen. Dit is natuurlijk anders bij een doorlopend krediet. Bij sommige aanbieders betaal je gigantische percentages! Vergelijk dus altijd meerdere kredietaanbieders voordat je een lening afsluit. Dat kan je echt veel euro’s schelen.”

Schaam je niet voor een lening

“Sinds mijn 24 e koop ik direct de spullen die ik graag wil hebben of nodig heb. Daar nam ik in het verleden af en toe een lening voor. Ik vind niet dat mensen zich daar voor hoeven te schamen. Wat mij betreft kan iedereen geld lenen, zolang je er op een verstandige manier mee weet om te gaan.

Mijn stelregel is dat je nooit meer dan de helft van het geld moet lenen wat je maximaal kunt lenen. Mag je bijvoorbeeld een doorlopend krediet van hebben van 20.000 euro? Leen dan niet meer dan 10.000 euro. Ook raad ik aan om altijd het dubbele bedrag af te betalen van wat je moet aflossen. Moet je bijvoorbeeld voor die 10.000 euro elke maand 100 euro aflossen, dan zou ik altijd 200 per maand betalen. Lukt dat niet? Dan leen je wellicht teveel bij. Je hebt dan geen reserves om onverwachte extra uitgaven op te vangen. Je komt dus sneller in de financiële problemen.”

Tip van Luc

“Sluit nooit meer dan één krediet af. Zo houd je beter overzicht op je financiële situatie en is de kans groter dat je niet meer geld leent dan je eigenlijk wilt lenen. Is je  financiële situatie veranderd, doordat je bijvoorbeeld je baan bent kwijtgeraakt? Bezuinig zo veel mogelijk waar kan. Gebruik in ieder geval nooit een lening als overbruggingskrediet. Dan blijf je gaten dichten met andere gaten. Je komt dan waarschijnlijk nooit meer uit de financiële problemen.”


Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.