Lenen bij de autodealer flink duurder

Auto
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2955 keer bekeken

Vanaf 1 september kan het niet meer: een auto kopen met een lening tegen 0 procent rente. Op aandringen van de AFM - de Autoriteit Financiële Markten - heeft de Vereniging van Financieringsondernemingen de regels aangepast. Hierdoor stopten alle daarbij aangesloten auto-importeurs met het aanbieden van deze leningen. Nu adverteren zij met veel hogere tarieven.


Heb je die felbegeerde auto gezien, maar mis je het geld om die in één keer te kopen? Dan kun je met geleend geld alsnog zorgen dat die bolide binnenkort voor jouw deur staat. Lenen kan bij een bank of kredietverstrekker, maar vaak ook direct via de autodealer.

Rentes rijzen de pan uit

Veel dealers adverteerden de laatste jaren met aanbiedingen voor 0 procent rente of met acties als ‘koop nu en betaal later’. Maar in de praktijk blijken veel van deze leningen niet gratis. En al helemaal niet als de lening niet binnen de door de dealer gestelde termijn werd afgelost. Daarom zijn sinds 1 september 2016 de zogenaamde 0%-leningen niet meer toegestaan en moeten autodealers transparant zijn over de kosten voor een autolening. En die verplichte transparantie heeft de tarieven flink opgekrikt. Wie nu een lening van 15.000 euro afsluit voor de financiering van een auto bij de dealer, betaalt volgens de onafhankelijke financiële vergelijkingssite FX.nl op 30 september 2016 namelijk rentes tussen de 6,99% en 7,99%.

Leasen versus persoonlijke lening

Op dit moment betaal je bij Freo 4,4% rente voor een persoonlijke lening van 15.000 euro (de meest gekozen leenvorm bij een auto). Freo staat met dit rentepercentage in de top 3 van voordeligste leningen. Met een persoonlijke lening met een rente lager dan 6,99% betaal je dus je auto sneller af.

Daarbij verschillen niet alleen de rentepercentages, ook de kenmerken van een lening zijn anders. Zo bieden autodealers je vaak verschillende vormen van lease aan, de zogenaamde financial lease en operational lease. Bij financial lease is er sprake van koop op afbetaling. De aanbieder van de lease blijft eigenaar tot je alles netjes hebt afbetaald. Operational lease lijkt het meest op huur. Je betaalt alleen voor het gebruiken van de auto. De auto wordt in principe nooit eigendom van de klant. Bij operational lease wordt echter vaak wel een optie aangeboden aan de klant om aan het einde van het contract alsnog de auto te kopen. Met een persoonlijke lening lijkt een koper niet alleen voordeliger uit te zijn qua rentepercentages, maar ook is hij of zij bij afsluiting van de lening direct eigenaar van de auto.


Krijg je dus een aanbieding in de showroom, vergelijk dan eerst leningen op een vergelijkingswebsite voordat je de lening aanvraagt en afsluit. Het kan je zo al snel honderden euro’s schelen!

Foto: Peter Hilz / Hollandse Hoogte