Jeroen: “Soms is rood staan voordeliger dan sparen”

door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
975 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Jeroen (45).


Jeroen werkt bij een financiële instelling en staat al jaren niet meer rood. Hij vertelt: “In het verleden stond ik wel eens rood op mijn lopende rekening door onverwachte uitgaven die plotseling werden afgeschreven. Dan stond ik een dag in de rode cijfers.”

Elke dag checken

Hij vervolgt: “In dat geval schreef ik geld over van een andere bankrekening of van mijn spaarrekening. Ik kijk elke dag even op mijn rekening, dus ik zie het direct als er nog weinig geld op staat. Is dat het geval? Dan is het voor mij een teken om rustig met mijn geld aan te doen. Ik wil daar absoluut niet in de rode cijfers belanden, omdat het erg duur is. Je betaalt volgens mij wel 15% rente over bedrag dat je in het rood staat. Absurd veel geld voor iets dat niet nodig is.”

Wacht niet af tot de post komt

Om geldproblemen te voorkomen is het volgens Jeroen slim om een financieel jarenplan te maken. Een plan kan onrust wegnemen. “Ik kijk af en toe naar tv-programma’s over mensen met geldproblemen. Zij hebben geen idee hoe hun financiële zaken ervoor staan. Als achteraf blijkt dat ze diep in de schulden zitten, schrikken ze enorm. Veel mensen wachten af tot de post een keer op de deurmat valt en gaan dan pas actie ondernemen. Dat is veel te laat. Het kost je misschien even tijd om je geldzaken bij te houden, maar je spaart daarmee echt geld uit.”

Een financieel jarenplan

“In een financieel jarenplan zet je al jouw kosten op een rijtje. Vervolgens reken je uit welke beslissing voor jou op de lange termijn het meeste geld oplevert. Is dat bijvoorbeeld door je hypotheek eerder af te lossen? Of kun je beter je roodstand zo snel mogelijk afbetalen? Investeer je geld in datgene waardoor je later meer geld overhoudt. Maar durf tussentijds ook met je financiën te schuiven. Want ja, in een jaar kan veel gebeuren. Bepaal in je plan hoeveel jaar je vooruit durft te kijken en blijf wekelijks opletten dat je planning reëel is. Dan zal je zien dat je over een langere periode echt geld bespaart.”

Geld lenen

“Maar, ik zeg niet dat ik nooit een lening afsluit”, gaat Jeroen verder. “Sterker nog, als je extra geld nodig hebt kun je vandaag de dag beter lenen dan sparen. De spaarrentes staan zo laag dat het eigenlijk geen zin heeft. Je kunt dan beter een lening binnen afzienbare tijd aflossen. Door de inflatie wordt het geleende geld na verloop van tijd namelijk steeds minder waard. Dat betekent dat je over een paar jaar uiteindelijk relatief minder geld hebt afgelost omdat het oorspronkelijke geleende bedrag toen meer geld waard was.”

Tip van Jeroen

“Houd dus elke maand je financiën scherp in de gaten. Het is niet erg om rood te staan, zolang deze beslissing klopt in je financiële jarenplan. Sparen biedt vandaag de dag geen extra voordeel. Maar let wel goed op bij welke kredietverstrekker je een lening aanvraagt. Vergelijk niet alleen de rentetarieven, maar kijk ook naar limieten en risico’s. Je hoeft dus niet bang te zijn om te lenen, zolang je er goed over hebt nagedacht.”


Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo