Jeroen: “Rood staan? Andere leensoorten zijn vaak voordeliger”

Persoonlijke ervaringen
man
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
641 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Jeroen (38).


“Toen ik nog student was, opende ik een studentenrekening. Daarbij kon je automatisch – toen nog - 1500 gulden rood staan. Daar maakte ik gebruik van. Soms stond ik maar een paar tientjes rood, soms een paar honderd. Gelukkig moest ik één keer in de drie maanden een positief saldo hebben voor de bank. Dat was echt een stok achter de deur.”

Huur en computergames

“Ik maakte me soms wel eens zorgen als ik veel rood stond. Want hoe ging ik het dan voor elkaar krijgen om binnen drie maanden weer een positief saldo te hebben? Gelukkig is het altijd goed gekomen. Als mijn studiefinanciering werd gestort, stond ik weer een paar honderd gulden positief. Maar dat maakte ik dan ook snel weer op. Aan huur en vaste lasten, maar ook aan leuke spullen, zoals computergames en luxe boodschappen.”

Inmiddels ben ik 38 jaar, rood staan is er niet meer bij

Nooit meer rood staan

“Inmiddels ben ik 38 jaar en hebben mijn vriend en ik een vaste baan. Uiteindelijk heb ik de optie voor rood staan opgezegd. Bewust. Want je betaalt veel rente. Omdat ik destijds student was, kreeg ik studentenkorting. Ik betaalde dus iets minder rente, maar het was nog steeds een behoorlijk percentage.”

Huis verbouwen

“Bij andere leensoorten betaal je minder rente. Ik heb een doorlopend krediet afgesloten voor de verbouwing van mijn huis. Een verbouwing kost natuurlijk wel zoveel geld dat je het met rood staan niet redt, het limiet gaat vaak maar tot 5000 euro. Met het doorlopend krediet kunnen we 35.000 euro opnemen, we zitten nu rond de 25.000 euro. We betalen volgens mij zo’n 5% rente. Dat is een stuk lager dan bij rood staan.”

Extra aflossen

“We moeten nu maandelijks 520 euro aflossen voor het doorlopend krediet. Maar meestal lossen we zo rond de 800 euro af. Dat doen we omdat we er zo snel mogelijk vanaf willen. De totale kosten vallen ook lager uit als je sneller aflost. We maken bijvoorbeeld niet al ons vakantiegeld op. Wat overblijft gebruiken we voor extra aflossing.”

Over het doorlopend krediet betaal ik minder rente dan over rood staan

Geskimd

“Ik weet nog wel een goede reden om niet rood te staan. Mijn schoonouders zijn onlangs geskimd. Daar kwamen ze achter toen ze in de supermarkt niet meer konden pinnen. Toen bleek dat ze het roodstandlimiet van 2000 euro hadden bereikt. Dus áls je wordt geskimd, kunnen dieven nog meer geld van je rekening afhalen dan je eigenlijk hebt. Dat wil ik voorkomen. Ik heb zelfs twee rekeningen, zodat ik mijn geld verdeeld heb. Mocht ik een keer worden geskimd dan heb ik nog een tweede rekening waar wat geld op staat.”

Bekijk alternatieven

“Soms zit je in een situatie waarbij roodstand gewoon handig of zelfs nodig is. Ikzelf heb ook lange tijd rood gestaan. Maar het is eigenlijk zonde van het geld, omdat je zoveel rente betaalt. Lukt het om op een andere manier te betalen? Doe dat dan. Of kies een andere leenvorm, zoals een doorlopend krediet. Je betaalt dan minder rente. Zorg wel dat je niet zomaar een veel te hoog kredietlimiet aanvraagt. Waardoor je alsnog torenhoge aflossingen kunt krijgen als je het krediet helemaal opmaakt.”