Ingrid: “Ik houd telkens meer maand dan geld over”

Rood staan
vrouw
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1638 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Ingrid (46) uit Rotterdam vertelt over haar ervaring met rood staan.


Sta je wel eens rood?

“Ja, helaas wel. Sinds enkele maanden houd ik meer maand dan geld over.”

Hoe komt het dat je rood staat?

“Het leven is veel duurder geworden. Na mijn scheiding onderhoud ik mijn gezin van één salaris. Ik heb twee kinderen van 9 en 14 jaar die natuurlijk aardig wat geld kosten. Voorheen kon ik de kosten prima opvangen met mijn salaris, maar dankzij alle bezuinigingen is het leven in Nederland duurder geworden. Ik betaal nu meer geld voor dezelfde boodschappen en dezelfde verzekeringen. Wist je dat gezinnen sinds vorig jaar gemiddeld € 158 per jaar meer zijn gaan betalen voor verzekeringen? Mijn salaris steeg helaas niet mee. Dan is het dus niet vreemd dat er in een gezin met opgroeiende kinderen een stukje maand overblijft ten opzichte van mijn salaris.”

Ik sta meestal tussen de 300 en 400 euro rood

Hoeveel sta je dan rood?

“Ik sta ongeveer tussen de € 300 en € 400 per maand rood. Het ligt er net aan hoe groot de uitgaven zijn natuurlijk. Ik heb een keer een uitschieter gehad van € 600. Dat vind ik veel te veel geld om rood te staan. In dat geval heb ik geld van mijn spaarrekening overgemaakt om het tekort op te lossen.”

Weet je hoeveel rente je betaalt over rood staan?

“Ja, en dat is best veel. Als de rode cijfers te gortig worden, dan stort ik spaargeld op mijn lopende rekening. Het geld op mijn spaarrekening bewaar ik als buffer. Dit geld is bedoeld voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte auto of rood staan. Ik probeer mijn roodstand altijd zo snel mogelijk weg te werken.”

Tip van Ingrid

“Het kan altijd gebeuren dat je rood staat. Mijn tip is daarom om je financiën echt goed in de gaten te houden. Schrijf het desnoods op, zodat je weet hoeveel geld er binnen komt en wat er uit gaat. Houd je maandelijks te weinig geld over? Ga op zoek naar bespaartips. Douche bijvoorbeeld minder lang of koop alleen de boodschappen die in de aanbieding zijn. Dat scheelt je echt enkele euro’s per maand.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.