Huizenkopers kunnen in 2015 minder lenen Strengere hypotheekregels van het Nibud

Nieuws
huis kopen
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
148 keer bekeken

De regels voor een hypotheeklening worden vanaf 1 januari 2015 strenger. De maximale hypotheek die een huizenkoper kan afsluiten bij een bank wordt verlaagd met vijf tot acht procent. Dat betekent dat een starter met een modaal inkomen tot 35.000 euro minder kan lenen voor de aankoop zijn droomhuis.


De strengere regels voor een hypotheeklening komen van budgetbureau Nibud. Alle hypotheekverstrekkers in Nederland zijn verplicht om de nieuwe normen te gebruiken.

Waarom kunnen starters minder lenen?

Het Nibud stelt dat door de nieuwe rekenmethode wordt voorkomen dat huishoudens een te hoge hypotheek afsluiten, waardoor er geen buffer meer overblijft om financiƫle tegenvallers op te vangen. Dit moet het aantal mensen met geldproblemen in de kiem smoren. Daarnaast is een lagere hypotheek ook prettig voor andere (toekomstige) uitgaven. Denk aan hogere zorgkosten of de komst van kinderen.

Wat betekent dit voor de woningmarkt?

Dit is minder goed nieuws voor het herstel van de woningmarkt. Voor starters met een modaal salaris is het vaak lastig om voldoende hypotheek voor een huis te lenen. Door deze strengere regel is het nog lastiger geworden om een huis te kunnen kopen. Daarom debatteert de Tweede Kamer in januari over deze gewijzigde normen.


De maximale hypotheek die een huizenkoper kan afsluiten bij een bank wordt met 5 tot 8% verlaagd.