Huisje, boompje … restschuld Samen een huis gekocht en dan gaat het uit

restschuld
huizen, nederland, straat
door Bianca Lathouwers
3478 keer bekeken

Helemaal verliefd zijn Maaike en Stijn toe aan de volgende stap in hun relatie. Ze laten een huis voor hun tweetjes bouwen. Het huis staat, maar dan begint de relatie barstjes te vertonen. Maaike en Stijn gaan uit elkaar. Wat nu? Maaike vertelt.


“We waren vier jaar samen toen we een huis lieten bouwen. Anderhalf jaar later kregen we de sleutel. Na drie maanden samenwonen bleken we toch niet elkaars ideale partners te zijn. Heel verdrietig, maar we gingen uit elkaar. Samen hadden we wel een huis.”

Meer lenen met het oog op meer waarde

“De starterswoning kochten we via een koopgarantregeling. Dat betekent in het kort dat de woningcorporatie ons een korting geeft op de marktwaarde van het huis. Het huis financierden we met een volledige hypotheek. Zo konden we onder meer het stucwerk en die luxe badkamer bekostigen. Met het idee dat dit het huis alleen maar meer waard zou maken.”

‘Dat regelen we later wel’

“Na onze breuk verhuisde ik en bleef Stijn in het huis wonen. We maakten amper afspraken, lieten alles op zijn beloop. Hij zou alle lasten dragen en later de hypotheek op zijn naam laten zetten. Maar dat bleek toch niet zo makkelijk. Het overzetten kwam maar niet rond en het kostte Stijn steeds meer moeite om de hypotheeklasten te betalen. Daarom besloot hij het huis toch te koop te zetten.”

En nu een fikse restschuld

“Omdat we niets hebben geregeld, ben ik nog steeds mede-eigenaar. En met de huidige huizenmarkt blijken we een fikse restschuld te hebben. De woningcorporatie deelt mee in de hypotheekschuld. Maar we hebben nu toch nog een gezamenlijke hypotheekschuld van € 40.000,-. Een flinke domper dus.”

“Het is nu wachten op de beslissing van NHG. Wordt de restschuld helemaal, deels of helemaal niet kwijtgescholden? Al met al een nare, onzekere situatie.”

Het NHG-traject loopt

“We hebben het huis gekocht met een Nationale Hypotheek Garantie. Het is echter nog niet zeker of die hypotheekschuld ook wordt kwijtgescholden. De hypotheekverstrekker heeft de restschuld in ieder geval erkend en de verkoopakte kan nu worden gepasseerd bij de notaris. Daarna kan de hypotheekverstrekker aankloppen bij NHG. Dat traject kan nog wel even duren.”

Hopen op kwijtschelding

“Het kan dus nog alle kanten op. Als blijkt dat we er alles aan hebben gedaan om het huis met zo min mogelijk restschuld te verkopen, kan NHG de restschuld kwijtschelden. Daar hopen Stijn en ik natuurlijk op. Maar het kan ook zo zijn dat we nog meer bewijzen moeten leveren. Of dat de schuld slechts deels of zelfs helemaal niet wordt kwijtgescholden. Al met al een nare, onzekere situatie.”

Een dure les

“Ik heb hiervan zeker geleerd. Een volgende keer kies ik niet meer voor de duurste opties. De markt kan immers zomaar instorten. Maar de belangrijkste les is dat we duidelijke afspraken hadden moeten maken. Meteen nadat we uit elkaar gingen hadden we spijkers met koppen moeten slaan en knopen moeten doorhakken. Dat hebben we niet gedaan en nu zitten we met de gebakken peren.”

Wordt vervolgd

Zodra Maaike en Stijn duidelijkheid hebben over het besluit van NHG, melden we dat ook hier. Dit verhaal wordt dus nog vervolgd!


Helemaal verliefd kochten Stijn en Maaike samen een huis. Maar de relatie liep stuk. Nu zitten ze allebei met een flinke restschuld. Een wijze, maar kostbare les. Hoe loopt dit af?