Hoe werkt een persoonlijke lening?

Lenen
oversluiten
1488 keer bekeken

Kan jij wel wat extra geld gebruiken? Bijvoorbeeld voor die gloednieuwe auto, je droomkeuken of om die dakkapel te financieren? Dan ben je vast al wel eens tegen de term persoonlijke lening aangelopen. Maar zo’n persoonlijke lening, wat is dat nu precies? En wat zijn de voor- en nadelen?


Wat houdt een persoonlijke lening in? Een persoonlijke lening geeft je de mogelijkheid om in één keer over een grotere hoeveelheid geld te beschikken. Dat bedrag ligt tussen de 5.000 en 50.000 euro. Anders dan bij een doorlopend krediet, beschik je bij een persoonlijke lening direct over het geld. Je moet dus dit gehele bedrag terugbetalen binnen de afgesproken looptijd. Ook staat de rente van dit bedrag vast, terwijl bij een doorlopend krediet de rente schommelt. Het voordeel van een vast rentepercentage is dat je aan het begin van je lening al precies weet hoeveel je maandelijks moet gaan aflossen. Zo voorkom je onverwachte verrassingen.

Wanneer is een persoonlijke lening handig?

Een persoonlijke lening is vooral handig wanneer je van tevoren precies weet hoeveel geld je nodig hebt voor een bepaalde aankoop of project. Anders dan bij een doorlopend krediet geef je een persoonlijke lening meestal in één keer uit. Vaak kopen mensen van een persoonlijke lening een auto. De aanschafprijs daarvoor staat vast en je weet gedurende de hele looptijd precies wat je per maand moet gaan af lossen.

Een aantal situaties op een rij:

  • (Onverwachte) aanschaf van een nieuwe auto
  • Nieuwe keuken op het oog en geen spaargeld
  • Dakkapel laten plaatsen voor extra ruimte en geen spaargeld

Tip: gebruik je het geld van de persoonlijke lening voor het verbouwen of verbeteren van je koopwoning? Dan is de rente – anders dan bij een doorlopend krediet – aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat kan je een hoop geld besparen!

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

  • Je weet van tevoren precies hoeveel je maandelijks moet gaan aflossen
  • Staat de rente laag? Dan is je aflossing relatief laag
  • Het complete bedrag wordt in één keer gestort op je rekening

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

  • Vallen de kosten hoger uit? Dan kun je niet zomaar meer bijlenen
  • De rente op een persoonlijke lening is vaak hoger dan op een doorlopend krediet
  • Staat de rente hoog? Dan los je relatief veel af
  • Vroegtijdig aflossen wordt bij sommige aanbieders beboet

Denk je eraan om een persoonlijke lening aan te vragen? Weeg dan eerst alle voor- en nadelen goed af. Heb je zelf genoeg spaargeld? Dan is het over het algemeen altijd verstandiger om dit spaargeld te investeren in je aankoop of verbouwing. Goede kredietverstrekkers voorzien je altijd van een goed en transparant advies. Dankzij deze adviezen weet je al gauw of een persoonlijke lening aansluit bij jouw wensen en uitgaven.