“Kun je niet sparen,
dan kun je ook niet lenen”

Rood staan
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
395 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Harry (64).


Gaat het om geldzaken, dan is oud-politieagent Harry heel principieel. “Vanaf het moment dat ik zakgeld kreeg, hebben mijn ouders me ingeprent dat je moet sparen voor de dingen die je wilt. ‘Kun je niet sparen? Dan kun je ook niet lenen’, was bij ons thuis het devies. Dat heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Diezelfde levenswijsheid heb ik ook doorgegeven aan mijn kinderen.”

Al vijftien jaar uit het rood

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat rood staan bij Harry nauwelijks voorkomt. “De keren dat dat gebeurde, kan ik op mijn vingers natellen. De laatste vijftien jaar is het in ieder geval nooit meer voorgekomen. Voor die tijd is het me een paar keer gebeurd. Dan kwam er bijvoorbeeld een onverwachte rekening binnen die snel moest worden betaald. Dan was het noodzakelijk om even over mijn limiet heen te gaan. Maar dat zuiverde ik dan meteen aan.”

Heb ik dingen nodig die ik niet direct kan betalen, dan spaar ik ervoor.

Ik kan lekker leven van mijn pensioen

“Ik zie ook geen reden om rood te staan”, legt Harry verder uit. “Ik heb drieënveertig jaar bij de politie gewerkt. Toen had ik een prima salaris en tegenwoordig geniet ik van een prima pensioen. Ik kan er lekker van leven. Heb ik dingen nodig die ik niet direct kan betalen, dan spaar ik ervoor. Maar eerst vraag ik me af of het écht noodzakelijk is.”

Ik kies ervoor om niet rood te staan

“Zo vaak hoor je mensen klagen dat ze geen geld hebben. Ze moeten wel rood staan of geld lenen om rond te kunnen komen. Tegelijkertijd hebben ze dan wel vijf honden. Dan denk ik: ‘Doe vier honden de deur uit en je houdt voldoende geld over voor je eigen levensonderhoud. Je moet nu eenmaal af en toe keuzes maken. Ik blijf er voor kiezen om niet rood te staan. Dat leeft een stuk prettiger.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.