Hans: “Dagje winkelen? Ik laat mijn pinpas expres thuis”

Rood staan
man
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
482 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Hans (57).


“Ik sta af en toe rood. Maar ik zorg er altijd voor dat het beheersbaar blijft. Hoe ik dat doe? In de eerste plaats doordat ik met de bank hierover duidelijke afspraken heb gemaakt. Ik mag op mijn betaalrekening maar maximaal driehonderd euro in de min staan. Zo heb ik altijd geld achter de hand, maar zal de roodstand nooit de spuigaten uitlopen”, aldus Hans die accountmanager is bij een financiële dienstverlener.

Even in het rood voor nieuwe voetbalschoenen

“Als ik rood sta, is dat meestal tegen het eind van de maand, vlak voordat mijn salaris weer binnenkomt”, gaat hij verder. “Je weet hoe het gaat. Einde van de maand in zicht en opeens heeft zoonlief nieuwe voetbalschoenen nodig. Die betaal ik dan van mijn betaalrekening waardoor ik even in de min verdwijn. Maar zodra mijn salaris binnen is, is die roodstand weer weggewerkt. Meestal sta ik dus maar een heel korte periode rood.”

Met pinnen haal je eigenlijk alleen een plastic pasje door een gleuf. Zo heb je niet het gevoel ‘echt geld’ uit te geven.

De creditcard is alleen voor vakanties

Hans is zich erg bewust van de waarde van geld, vertelt hij. “Ik weet natuurlijk dat de kosten die roodstand met zich meebrengen hoog zijn. Daarom ga ik ook heel bewust met die mogelijkheid om. Sta echt stil bij de haken en ogen. Ook daarom sta ik maar sporadisch rood en altijd maar kleine bedragen. Daarnaast heb ik ook een creditcard waar ik net zo bewust mee omga. Die gebruiken we eigenlijk alleen maar voor de vakantie. Dan is het handig. Verder doen we daar geen uitgaven mee.”

Kijk eens een paar maanden kritisch naar je uitgaven

Hoewel Hans zijn uitgaven dus heel goed in de gaten houdt, hoort hij regelmatig andere verhalen. “Mensen die met een dik salaris nooit uitkomen met hun geld. Dat vind ik echt onvoorstelbaar. Mijn tip? Kijk een paar maanden kritisch naar je uitgavenpatroon. Waar geef je, buiten je vaste lasten, je geld aan uit en waarop kun je besparen? Zo word je je veel bewuster van je uitgaven. Waardoor je weer bewuster met je geld omgaat. Daar valt voor bijna iedereen winst te behalen.”

Laat die pinpas thuis

Volgens Hans valt er ook winst te behalen door de pinpas thuis te laten tijdens een dagje winkelen. “De meeste mensen pinnen hun aankopen. Lekker gemakkelijk natuurlijk. Maar omdat je eigenlijk alleen een plastic pasje door een gleuf haalt, heb je vaak niet het gevoel ‘echt geld’ uit te geven. Je hebt geen briefpapier en munten in handen. Waardoor het risico bestaat dat je toch weer meer uitgeeft dan je eigenlijk van plan was.”

Je kunt het maar één keer uitgeven

“Als ik ga winkelen, heb ik daarom altijd alleen maar cash geld bij me. Een vast bedrag en als dat op is, is het ook echt op. Neem ik honderd euro mee en ik zie een mooi shirt én schoenen in de winkel, dan moet ik keuzes maken. Ik kan die honderd euro tenslotte maar één keer uitgeven. Maar had ik mijn pinpas bij me, dan was de verleiding groot geweest om én het shirt én de schoenen te kopen. Daarom adviseer ik iedereen om bewust te winkelen door de pinpas niet mee de winkel in te nemen. Zo houd je je uitgaven letterlijk in de hand.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.