Geld lenen aan familie of vrienden 5 tips om onenigheid te voorkomen

Geld lenen aan familie
geld
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1229 keer bekeken

Onlangs kwam in het nieuws dat Gordon zijn geld uitleent aan oud-topadvocaat Bram Moszkowicz. “Als het weer beter met hem gaat, betaalt ‘ie het maar terug’, aldus Gordon. Is zo’n mondelinge afspraak wel verstandig? 5 tips voor als je geld uitleent aan familie of vrienden.


1. Check elkaars situatie

Voordat je de portemonnee trekt: ga eerst na of geld uitlenen voor beide partijen wel verstandig is. Hoe sta je er zelf financieel voor? Kun je het geld echt missen, óók op lange termijn? Houd je genoeg geld over voor onvoorziene omstandigheden?

Bekijk ook hoe de ander er financieel voor staat. Staat diegene elke maand rood, zijn er schulden of heeft hij of zij altijd moeite om rond te komen? Bedenk dan hoe groot de kans is dat je het geld ooit terugziet.

2. Doe de Risicometer

Maar hoe weet je of de lening verantwoord is en of de lener het kan terugbetalen? De Risicometer lening van het Nibud geeft een aardig beeld. Je vult allerlei gegevens in, zoals woningwaarde, salaris en vaste lasten van de lener. Ook vul je de leenkenmerken in, zoals rente. Vervolgens geeft de meter aan of je met de gewenste lening je noodzakelijke uitgaven nog kunt betalen.

3. Maak duidelijke afspraken

Het is vanzelfsprekend dat je een vriend of familielid vertrouwt. Jullie kennen elkaar. Toch is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Wat is de rente? Hoe vaak betaalt de lener af? Wekelijks, maandelijks, elk kwartaal? En wanneer moet de lening volledig zijn afgelost? Kortom: welke looptijd spreken jullie af?

4. Zet alles zwart op wit

Het laatste wat je wilt is onenigheid met familie of een goede vriend. Leg daarom alle gemaakte afspraken vast in een contract of leenovereenkomst. Mocht er plotseling een meningsverschil ontstaan, dan kun je altijd terugvallen op dit contract. Zet in het contract de volgende punten:

  • Namen en adresgegevens van beide partijen
  • Leenbedrag en looptijd
  • Verschuldigde rente
  • De betalingstermijnen
  • Datum van ondertekening

Eventueel kun je ook opschrijven wat er gebeurt als de lener niet betaalt. Print het contract uit en zorg dat jullie allebei ondertekenen.

5. Neem tussentijds de balans op

Staan alle afspraken op papier en is het contract ondertekend? Dan kan het natuurlijk alsnog voorkomen dat iemand de gemaakte afspraken niet nakomt. De gouden tip om ruzies te voorkomen? Praat met elkaar! Kom regelmatig bij elkaar en kijk hoe de zaken ervoor staan. Heeft de ander niet betaald? Word niet direct boos. Vraag dan hoe dit komt en zoek samen naar een oplossing.

Tot slot

Tsjah, of Gordon zijn geld ooit nog terugziet…? Wij hebben geen idee. Maar één ding is zeker: met bovenstaande tips neem jij in elk geval wél een goed overwogen beslissing!