Geld inzamelen voor de sportclub Probeer crowdfunding!

geldinzamelen
sport
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4557 keer bekeken

Ben je van plan om met je voetbalclub nieuwe shirts te kopen? Maar heb je niet genoeg geld? Misschien is crowdfunding iets voor jou.

Crowdfunding wordt in Nederland steeds populairder. Maar wat is het precies?


Wat is crowdfunding?

Stel, je voetbalclub heeft nieuwe shirts nodig. Probleempje: er is geen geld. In de meeste gevallen zoeken sportclubs naar een sponsor. De sponsor is vaak een bank of een bedrijf. Geld inzamelen kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld via crowdfunding.

Crowdfunding is een alternatieve manier om geld in te zamelen. Letterlijk betekent het ‘financiering door de menigte’. Bij crowdfunding gaat je voetbalclub niet op zoek naar één grote sponsor, maar vraagt aan veel mensen om mee te betalen aan nieuwe voetbalshirts. Deze mensen hoeven geen grote geldbedragen te geven. Het doel van crowdfunding is dat je club met een heleboel kleine beetjes uiteindelijk genoeg geld inzamelt voor nieuwe voetbalshirts.

Voordelen

Door de economische crisis zijn veel banken en bedrijven voorzichtig met geld geworden. Crowdfunding biedt een uitkomst. Je bent dan niet gebonden aan één sponsor. Je hebt een grote massa die betaalt. Als een persoon zich later terugtrekt, is het niet zo’n grote ramp. Het is dan makkelijker om de financiële tegenvaller op te vangen.

Hoe pak je het aan?

Internet maakt het mogelijk om grote groepen mensen te bereiken. Het is daarom slim om de inzamelactie op een website te plaatsen. Op de site van je voetbalclub bijvoorbeeld, of op Facebook. Daar is de kans groot dat veel mensen de actie tegenkomen.

Op de site leg je uit waarom je voetbalclub nieuwe shirts moet krijgen. Ook vertel je er duidelijk bij hoeveel geld je daar voor nodig hebt. Als alle informatie klopt, is het tijd de actie te promoten. Hoe meer mensen van de inzamelactie weten, hoe groter de kans dat je het geld voor nieuwe voetbalshirts bij elkaar krijgt.

Waar moet je nog meer aan denken?

Je bent enthousiast over crowdfunding. Moet je nog ergens op letten? Gewoonovergeld.nl geeft tips.

Tip 1: Leer het trucje

Een aantal sportclubs gebruiken crowdfunding al. Het nationale beachvolleybalteam zamelt bijvoorbeeld geld in zodat ze internationaal kunnen doorbreken. Surf eens naar de website sportfunder.com om inspiratie op te doen. Op de site staan meerdere sportclubs die sponsoren zoeken met behulp van crowdfunding.

Tip 2: Kies bekende website

Het is handig om crowdfunding in te zetten op een website die veel wordt bezocht. Bijvoorbeeld de website van je voetbalclub of op Facebook. Daar is de kans groot dat veel mensen de inzamelactie tegenkomen.

Tip 3: Beloon sponsors

Denk na over een beloning. Krijgen sponsors iets terug als ze geld geven? Bijvoorbeeld gratis tickets voor een thuiswedstrijd of hun naam op een voetbalshirt? Het maakt de kans groter dat je mensen over de streep trekt om geld te geven.

Tip 4: Blijf updaten

Update de website regelmatig. Laat sponsoren weten hoeveel geld er al opgehaald is. Ook is het slim om te vertellen hoeveel geld er nog nodig is. Sponsoren zijn vaak bereid om iets meer geld te betalen als het doel bijna is bereikt.

Deel je ervaring

Heb jij al eens crowdfunding ingezet? Heeft dit veel geld opgeleverd? Deel je ervaringen onder dit artikel!


Met crowdfunding kan je via internet geld inzamelen. Voor nieuwe shirts voor de voetbalclub bijvoorbeeld. Hoe pak je dat aan?